, 16:30  |  Družba

Na Kitajskem cenzirirajo, pri nas vdirajo

Na Kitajskem za nadzor interneta zaposlenih dva milijona ljudi – Pri nas vsak mesec ustavijo več kot 35 milijonov spletnih napadov

Kitajska ima zaposlenih dva milijona ljudi, ki nadzorujejo uporabo interneta v državi, poročajo tamkajšnji državni mediji. Cilj strogega spletnega nadzora je preprečevanje družbenih nemirov in omejevanje kritik na račun vladajoče komunistične partije. Kot poroča Bejing News, se mnogi zaposleni ukvarjajo zgolj z iskanjem ključnih besed v na desetine milijonov sporočil, ki jih Kitajci dnevno objavljajo na priljubljenih spletnih družbenih omrežjih in blogih.

Kitajska je sicer znana po svoji strogi cenzuri svetovnega spleta, ki ga po navedbah Bejing News izvajajo tako vladne službe kot komercialne spletne strani. Oblasti so tako v zadnjih letih prepovedale Facebook in Twitter, ki sta od leta 2010 odigrala pomembno vlogo pri vstajah na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Lani je Kitajska blokirala tudi spletno stran ameriškega časnika New York Times, potem ko je ta objavil, da nekdanji kitajski premier Wen Jiabao razpolaga s premoženjem v višini 2,7 milijarde dolarjev.

V zadnjih mesecih so na Kitajskem ponovno zaostrili cenzuro domačih družbenih omrežij, kot je na primer priljubljena blogerska storitev Sina Weibo. Oblasti so zaradi širjenja "govoric" pridržale na stotine ljudi, blogerje, ki jih spremlja na milijone ljudi, pa pozvale, naj objavljajo bolj pozitivne komentarje.

Medtem pri podjetju Domovanje ob evropskem mesecu kibervarnosti opozarjajo na izjemno povečanje poskusov spletnih vdorov. Varnostni mehanizmi pri podjetju Domovanje vsak mesec ustavijo več kot 35 milijonov avtomatiziranih spletnih napadov in vsaj tri milijone poskusov ugibanja gesel, so zapisali pri enem največjih ponudnikov spletnega gostovanja pri nas. Ob tem opozarjajo na pomen rednega posodabljanja spletnih strani, pridružujejo pa se tudi opozorilu odzivnemu centra za omrežne incidente SI-CERT, kjer ugotavljajo, da je večina spletnih vdorov posledica nevzdrževanega sistema za urejanje vsebin, kot sta na primer Wordpress ali Joomla.

Od od decembra 2012 do maja 2013 so v odzivnem centru namreč obravnavali kar 1300 primerov "razobličenih" slovenskih spletnih mest - tujec je vdrl v strežnik in zamenjal vstopno stran s svojim sporočilom. Vsi ti primeri so bili posledica neposodobljenih sistemov za urejanje vsebin, poleg tega pa takšna spletna mesta ogrožajo tudi obiskovalce, saj jih v nekaterih primerih izpostavljajo okužbam z računalniškimi virusi.

"Uporabniki se premalo zavedajo pomena varnosti na spletu in podobno velja za lastnike spletnih strani, ki se premalo zavedajo, da so oni odgovorni za varnost na spletni strani," opozarja direktor podjetja Domovanje Uroš Čimžar. Med pogostejšimi napakami, ki jih delajo izdelovalci spletnih strani, izpostavlja uporabo nepreverjenih brezplačnih vtičnikov, ki omogočajo razširitev funkcionalnosti spletne strani. Ti pa so lahko za spletno mesto nevarni - kar 18 od 50 najbolj popularnih vtičnikov je namreč ranljivih za napade, opozarja.

Oktobra v 25 državah EU poteka prvi evropski mesec kibervarnosti. Slovenija pa skupaj s odzivnih centrom SI-CERT sodeluje s programom Varni na internetu, v okviru katerega je letos posebna pozornost namenjena manjšim podjetjem. Ob uvodnem tednu v mesec kibervarnosti so na spletnem mestu vni.si/www pripravili vodič z nasveti, kako naj blogerji, podjetniki, društva vzdržujejo svojo spletno stran, na spletni strani www.varninainternetu.si pa bodo vsak teden v oktobru objavili nove video vodiče, ki bodo spletnim uporabnikom razkrivali znake prevar pri spletnem nakupovanju in opravljanju storitev elektronskega bančništva. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.