, 16:00  |  Svet

Silvio bi bil družbeno koristen

Berlusconi naj bi želel zaporno kazen odslužiti z javnimi deli

Bivši italijanski premier Silvio Berlusconi naj bi v začetku prihodnjega tedna uradno zaprosil, da bi leto dni zaporne kazni odslužil z opravljanjem javnih del in ne v hišnem priporu. To je v soboto povedal Berlusconijev odvetnik Fausto Coppi. Poleg tega naj bi želel Berlusconi javna dela opravljati v Rimu in ne v Milanu, zaradi česar je tudi spremenil svoje stalno bivališče, ki ni več na severu Italije, ampak v italijanski prestolnici.

Bivši premier zaporne kazni verjetno ne bo začel prestajati pred božičem. Zaradi tehničnih razlogov milansko sodišče namreč še vsaj dva do tri mesece naj ne bi odločalo o tem, kje točno bo Berlusconi opravljal javna dela. Služenje zaporne kazni z družbeno koristnim delom ima po mnenju strokovnjakov dve prednosti: pravila glede omejitve gibanja so manj stroga kot pri hišnem priporu, krog ljudi, s katerimi se lahko obsojeni druži in pogovarja, pa širši. Poleg tega se zaporna kazen, če se odsluži z družbeno koristnim delom, lahko skrajša za dva meseca.

Bivši premier in medijski mogotec je bil zaradi davčnih prevar v svojem podjetju Mediaset avgusta letos pravnomočno obsojen na štiri leta zapora, a mu je bila kazen na podlagi določil o delni amnestiji za tovrstne primere in zaradi njegove starosti avtomatično skrajšana na leto dni. Komisija italijanskega parlamenta, pristojna za vprašanja imunitete, se je v petek izrekla za njegovo izključitev iz senata, dokončno odločitev o izključitvi pa bo še ta mesec sprejel celoten senat. Podlaga za izključitev je lani sprejeti protikorupcijski zakon Severino, po katerem osebe, ki so pravnomočno obsojene na več kot dve leti zapora, ne smejo sedeti v parlamentu ali kandidirati na parlamentarnih volitvah.

Berlusconi vztraja, da ta zakon ne more veljati za dejanja, storjena pred njegovo uveljavitvijo januarja letos. Predvidoma 19. oktobra bo medtem prizivno sodišče v Milanu znova odločalo o prepovedi opravljanja javnih služb za Berlusconija. Petletna prepoved ga je namreč poleg zaporne kazni doletela zaradi davčnih utaj, a je kasacijsko sodišče avgusta ta del sodbe vrnilo v ponovno odločanje. Pričakovati je, da mu bo sodišče lani izrečeno petletno prepoved opravljanja javnih služb sedaj skrajšalo, in sicer na od enega do treh let. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.