|  Družba

Nobelova nagrada za medicino Američanoma in Nemcu

© wikipedia.com

Letošnjo Nobelovo nagrado za medicino bodo prejeli Američana James E. Rothman in Randy W. Schekman ter Nemec Thomas C. Südhof, je danes sporočil odbor za nagrade v Stockholmu. Nagrado bodo prejeli za odkritja na področju delovanja celičnega transportnega sistema. Nagrajeni znanstveniki so "razrešili skrivnost, kako celica organizira svoj transportni sistem", piše v obrazložitvi.

Vsaka celica je namreč kot majhna tovarna, ki proizvaja in izvaža molekule. Slednje so transportirane po celici v majcenih paketih, imenovanih vezikli. Trije Nobelovi nagrajenci so ugotovili molekularne principe, ki urejajo, kako je ta tovor v celici dostavljen na pravo mesto ob pravem času, piše v sporočilu za javnost.

Randy Schekman je odkril set genov, ki so pomembni za delovanje veziklov. James Rothman je pojasnil mehanizem proteinov, ki veziklom omogoča združitev z njihovim ciljem. Thomas Südhof pa je razkril, kako signali veziklom naročijo, da z veliko natančnostjo izpustijo svoj tovor.

Motnje v sistemu vezikularnega transporta in dobave celičnega tovora imajo škodljive učinke in prispevajo k stanjem, kot so nevrološke bolezni, diabetes in imunološke motnje, še navaja obrazložitev. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.