, 17:30  |  Družba

Pravica do odvetnika po novem

V EU nova pravila glede pravice dostopa do odvetnika

Pravosodni ministri EU so danes na zasedanju v Luksemburgu potrdili direktivo o pravici dostopa do odvetnika za vse državljane EU, ki so v kazenskem postopku. To pomeni, da bodo imeli v prihodnje vsi osumljenci, ne glede na to, kje v EU se nahajajo, zagotovljeno pravico dostopa do odvetnika od začetka do konca postopka, pojasnjujejo v Bruslju. V EU vsako leto poteka več kot osem milijonov kazenskih postopkov.

Pravica do obrambe vsake osebe, osumljene storitve kaznivega dejanja, je splošno priznana kot osnovni element poštenega sojenja, vendar se pogoji, pod katerimi se lahko osumljenci posvetujejo z odvetnikom, med državami članicami razlikujejo, opozarja Evropska komisija. Direktiva pa bo zagotavljala pravico dostopa do odvetnika vse od začetne faze policijskega zaslišanja do konca kazenskega postopka. Omogočala bo tudi, da bodo imeli državljani pravico do primernih, zaupnih posvetovanj z odvetnikom in da bo imel odvetnik dejavno vlogo med zaslišanjem.

Poleg tega bo direktiva zagotovila, da je v primeru prijetja osumljenca mogoče njegovo družino obvestiti o prijetju, osumljenec pa bo imel možnost stikov z družino. Osumljencem v tujini bo omogočeno, da so v stiku s konzulatom svoje države in da se jim dovolijo obiski. Osebam, za katere je bil izdan evropski nalog za prijetje, pa bo zagotovljen dostop do pravnega svetovanja v državi prijetja in tudi v državi izdaje naloga. Pravica dostopa do odvetnika je tretja direktiva v sklopu predlogov za zagotovitev minimalnih pravic poštenega sojenja povsod po EU, poudarjajo v Bruslju. Druga predloga, ki sta že bila sprejeta, zajemata pravico do prevajanja in tolmačenja ter pravico do obveščenosti v kazenskem postopku.

Sicer pa je Evropska komisija danes pozvala tudi k razpravi o tem, kakšna bo pravosodna politika EU leta 2020. Izhodišča za izmenjavo mnenj ponuja sveženj petih dokumentov, ki jih je komisija predstavila na področju evropskega civilnega, kazenskega in upravnega prava, poleg tega pa kot izhodišče služijo tudi načelo pravne države in temeljne pravice v EU. Vsi zainteresirani lahko do konca leta svoje ideje in mnenja o dokončni vzpostavitvi evropskega območja pravičnosti pošljejo na naslov JUST-ASSISES@ec.europa.eu in se pridružijo razpravi na Twitterju s tematsko oznako #EUJustice. Prispevke, ki jih bo dobila do 11. novembra, bo komisija uporabila tudi za razpravo na evropskem forumu o prihodnosti evropske pravosodne politike, ki bo novembra v Bruslju. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.