|  Svet

Izgredi ob učiteljskih protestih v Braziliji

Ob robu sicer mirnih protestov več deset tisoč brazilskih učiteljev in njihovih somišljenikov je v ponedeljek prišlo do izgredov. Skupina okoli 200 zamaskiranih anarhistov Black block je poskušala vdreti v prostore mestne skupščine v Rio de Janeiru. Prišlo je tudi do pretepov s policisti, v središču mesta pa je nastalo tudi veliko škode..

Prav tako so izgredniki zažgali avtobus, razbili izložbe in z molotovkami obmetavali ameriški konzulat. Policija je proti izgrednikom uporabila solzivec. O izgredih poročajo tudi iz mesta Sao Paulo, kjer so naj bi bila v celoti uničena podružnica neke banke.

Po podatkih policije se je na učiteljskih demonstracijah v ponedeljek zbralo okoli 10.000 ljudi, po navedbah sindikatov pa do 50.000, po vsej Braziliji pa stavka 60.000 učiteljev.

V Riu učitelji že 53 dan protestirajo proti lokalnemu zakonu, ki med drugim določa plače in poklicno napredovanje. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.