|  Kultura

Impresije Hermana Pivka v galeriji Mikado

© Herman Pivk

Danes ob 20.00 bodo v ljubljanski galeriji Mikado na Slovenski cesti 6 odprli razstavo fotografij Hermana Pivka. Kot je zapisal dr. Boris Gorupič, je Pivk eden izmed pripadnikov avtorjev, ki so prinesli novo dojemanje avtorske fotografije z izrazito stopnjo inventivnosti. Ne zanima ga tehnološki razvoj, pač pa predvsem likovna izraznost. Herman Pivk še uporablja klasično fotografijo, ki jo nadgrajuje.

"Posamezna fotografija je lahko sestavljena iz več različnih predlog, ki se združujejo v novo likovno celoto, pri kateri avtor poljubno dodaja, oziroma odvzema posamezne vsebine, lahko pa ge tudi za prostorske, celo kiparsko instalacijske dodatke kar je prisotno tudi v razstavljeni seriji Impresije. Na takšni osnovi nastajajo povsem izvirne podobe, ki sicer izhajajo iz realnosti, vendar z njegovo likovno interpretacijo dobijo svojstven značaj. Če jih poskušamo primerjati, oziroma postaviti v razvoj fotografije, potem lahko zapišemo, da je v našo nacionalno fotografijo prinesel povsem lastno likovno shemo, ki je pred tem nismo poznali v tako zreli obliki pri kakšnem avtorju. Vzporednice bi lahko iskali predvsem v slikarstvu ali literaturi, ki ima v svojem izhodišču nadrealizem, pri čemer gre prav tako za nizanje različnih vtisov, ki so potem sestavljeni v nekakšen enoten okvir. Ima pa njegova fotografska praksa obsežno zgodovino v evropski fotografiji, kjer so se že različni avtorji vse od zrelega modernizma, oziroma njegovih avantgard ukvarjali z iskanji zanimivih fotografskih učinkov na takšen in podobne načine. Takšna raziskovanja avtor dopolnjuje z novejšimi umetniškimi tokovi in likovnim delom daje ton našega časa," meni Gorupič

Herman Pivk je končal grafični oddelek Srednje šole za oblikovanje in fotografijo in diplomiral na pedagoški akademiji. Deluje kot samostojni ustvarjalec na področju kulture.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.