Darja Kocbek

, 11:25  |  Svet

Bodi pohlepen, ko je druge strah

»Naj te bo strah, ko so drugi pohlepni. Bodi pohlepen, ko je druge strah,« je eden od najljubših rekov ameriškega investitorja Warrena Buffetta. V času finančne krize je to načelo sam ves čas upošteval in sedaj pobira milijardne vsote dolarjev. Ko je znanim ameriškim koncernom po izbruhu finančne krize grozil bankrot, jim je Buffett s svojim finančnim konglomeratom Berkshire Hathaway priskočil na pomoč. Do sedaj je z njo zaslužil že 10 milijard dolarjev.

Po analizi časopisa Wall Street Journal mu je finančna pomoč ameriškim koncernom do sedaj pred davki navrgla skoraj 40-odstotni donos. Leta 2008 ob izbruhu krize je Buffett posodil družbi Wrigley, ki je hčerinska družba proizvajalca sladkarij Mars, 4,4 milijarde dolarjev. Sedaj, ko je dobil to posojilo vrnjeno, je dobil na račun Berkshire Hathaway vsaj 680 milijonov dolarjev več.

Vsak povprečni investitor na delniškem trgu bi lahko dosegel enak uspeh, če bi kupoval v času panike, je v enem od intervjujev v zadnjih dneh dejal Buffett. Mislil je na mesece negotovosti v jeseni leta 2008, ko je veliko koncernov zašlo v težave. Delnice Wells Fargo ali American Express so takrat padle na zgodovinsko nizko raven. »Svoje najboljše nakupe opraviš takrat, ko je večino ljudi strah,« pravi Buffett. A po podatkih Wall Street Journala se takšne investicije niso enako izplačale vsem. Ameriška vlada je takrat za reševanje gospodarstva v podjetja v težavah vložila 420 milijard dolarjev, do sedaj je s to naložbo zaslužila le 50 milijard dolarjev, kar pomeni, da je dosegla 12-odstotni donos.

Warren Buffett med tem že išče nove naložbe, ki bi mu prinesle enako dober donos kot pomoč denarja podjetjem takoj po izbruhu krize leta 2008. Politika njegove družbe Berkshire Hathaway, ki je vredna več kot 100 milijard dolarjev, je, da je še zmeraj »bolje imeti vrednotne papirje kot denar v gotovini«. A takšnih priložnosti, kot je bil leta 2010 nakup železniškega podjetja BNSF Railway za 26 milijard dolarjev, je danes na voljo zelo malo.

Buffet je podjetjem zagotavljal pomoč v času najhujše krize, pa tudi potem, ko se je kriza že umirila. Zadnjo je dodelil Bank of America v vrednosti 5 milijard dolarjev leta 2011. Med prejemniki njegove pomoči so bili tudi velebanka Goldman Sachs, Swiss Re, Dow Chemical in General Electric.

Nekateri skušajo sedaj delnice, ki jih je Buffett kupil, od njega odkupiti nazaj. Dow Chemical, ki mu je Buffett leta 2009 zagotovil 3 milijarde evrov za prevzem družbe Rohm & Haas, namerava te delnice, čim bo mogoče, odkupiti. V zadnjih tednih je družba Berkshire Hathaway z deležem, vrednim 2,1 milijarde dolarjev, postala tudi eden največjih delničarjev banke Goldman Sachs.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.