Igor Mekina

, 21:55  |  Svet

ZDA na »poti proti bankrotu«?

Vodja republikanske večine v Kongresu John A. Boehner in ameriški predsednik Barack Obama si še zmeraj izmenjujeta obtožbe o tem, kdo bo kriv v primeru bližajočega se bankrota ZDA

Delna ustavitev delovanja zvezne vlade in hitro bližajoč se datum, ko se država zaradi zakonske omejitve več ne bo smela zadolževati (17. oktober), je v ZDA sprožila vrsto sestankov med Belo hišo ter sprtima taboroma republikancev in demokratov. Vse več živčnosti je čutiti tudi na finančnih trgih, kjer ameriške obveznice izgubljajo na vrednosti. Ta padec vendarle ni tako velik, kot je bilo strah nekatere, razlog za to pa je najverjetneje prav »tiskanje denarja«. Zvezne rezerve (Fed) z nezmanjšano hitrostjo natisnejo 85 milijard dolarjev mesečno, ki jih v največji meri prelivajo prav na trg delnic in obveznic.

Vendar se je cena kratkoročnega zadolževanja ZDA s prodajo kratkoročnih obveznic že podvojila. Še prejšnji mesec so bili investitorji pripravljeni ameriški vladi denar za mesec dni posojati skoraj zastonj, prejšnji ponedeljek je cena narasla na 0,13 odstotka, teden dni pozneje pa že na 0,23 odstotka, na najvišjo raven od leta 2008. Indeks agencije Standard & Poor's z delnicami 500 podjetij je upadel za 20, 67 točk, industrijski indeks Dow Jones pa je padel za 160 točk oziroma 6 odstotkov, čeprav je bil 18 septembra celo na najvišji ravni v zadnjem letu dni.

Spor je nastal zato, ker demokrati in Barack Obama niso pristali na to, da se uveljavitev zakona o zdravstveni zaščiti, ki je znan pod imenom »Obamacare«, uveljavi šele z enoletnim odlogom. Zato so republikanci preprečili nov dogovor o proračunu. Demokrati na kompromis niso želeli pristati tudi zato, ker gre po njihovem mnenju v primeru zdravstvene reforme za največji dosežek Obamovega prvega mandata, obenem pa je zakon o reformi prestal še presojo vrhovnega sodišča ZDA. Zaradi uveljavljene meje zadolževanja, ki velja do 17. oktobra letos, pa so začele veljati različne omejitve finančnih izdatkov na zvezni ravni. Tako se ameriški predsednik sooča z dvema resnima finančnima problemoma hkrati.

Tudi v primeru popolne ustavitve zadolževanja bi zato ameriški vladi zmanjkalo denarja za pokojnine in plače uslužbencev v številnih zveznih službah najverjetneje šele okoli 1. novembra letos. Časa za dogovor med republikanci in demokrati je zato verjetno več, kot se zdi na prvi pogled. Kljub temu pa položaj ni nenevaren. Kongres je sicer dovolil zadolžitev države do 17 bilijonov dolarjev (oziroma do 16, 699 421 095 673 600 dolarjev), kar bo država dosegla 17. oktobra, ko bo imela na računih samo še 30 milijard dolarjev gotovine. Če novega dviga zadolževanja ne bo več, bodo ZDA morale razglasiti, da niso več sposobne odplačevati svojih dolgov, takšen »teoretičen« bankrot pa bi lahko povzročil največjo gospodarsko krizo doslej, saj bi usodno vplival tudi na svetovno trgovino. Demokrati, republikanci in neodvisni kongresniki se zato intenzivno posvetujejo. Vendar rešitve krize še ni na vidiku. V torek je sicer ameriški predsednik Barack Obama pozval člane zakonodajalnega telesa, naj čimprej glasujejo o novem proračunu in ga potrdijo, prav tako pa jih je pozval, da naj čim prej rešijo vprašanje zadolževanja ZDA in dvignejo sedanjo mejo. Republikanci ob tem še zmeraj trdijo, da se demokrati in predsednik ZDA Barack Obama sploh ne želijo pogajati z njimi. Vodja kongresne večine, republikanec John A. Boehner se je celo javno besedno spopadel s predsednikom Barackom Obamo. Ameriški predsednik Obama je na zadnji tiskovni konferenci opozoril, da bi bil bankrot ZDA »nor, katastrofalen, kaotičen« in zahteval, da Boehner prevzame svojo odgovornost za takšno grožnjo ameriškemu gospodarstvu. Obama je tudi zahteval, da pogovori potekajo »brez grožnje o odpovedi delovanja vlade ali ekonomskega kaosa«. Uro pozneje mu je Boehner odgovoril, da se republikanci ne bodo »uklonili«, vse dokler Obama ne pride za pogajalsko mizo. Po oceni Boehnerja Obama zahteva »brezpogojno kapitulacijo republikancev še predno bi se bil pripravljen usesti in pogovoriti. In na ta način vlada ne deluje,« je odločen Boehner. Zatrdil je še, da bodo že ta teden ZDA »na poti proti bankrotu«, glede predsednika ZDA Baracka Obame pa je dejal, da »pozna mojo telefonsko številko, vse kar mora storiti, je poklicati«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.