Darja Kocbek

, 09:15  |  Ekonomija

Tudi manjše banke lahko bankrotirajo

ESM naj bi postal evropska agencija za reševanje bank

Na evropski reševalni sklad ESM bi bilo treba prenesti pristojnost za odločanje o reševanju problematičnih bank v območju evra, ko bo ta postal institucija EU, je za nemški Handelsblatt dejal evropski komisar za notranji trg in finančne storitve Francoz Michel Barnier. S tem stališčem se je skušal približati Nemčiji, ki zavrača možnost, da bi evropska komisija imela zadnjo besedo pri odločanju o reševanju bank.

Evropska komisija je julija predlagala vzpostavitev enotnega mehanizma za reševanje bank kot dopolnitev enotnega mehanizma za nadzor bank, ki ga bo opravljala Evropska centralna banka (ECB) na podlagi predloga odbora za reševanje bank. Na podlagi enotnega mehanizma za reševanje bank naj bi evropska komisija odločila, ali bo začela postopek reševanja problematične banke in kdaj ga bo začela, določila bi tudi okvir za uporabo instrumentov za reševanje in sredstev iz enotnega evropskega sklada za reševanje bank. Temu predlogu najbolj odločno nasprotuje Nemčija.

Barnier zato sedaj predlaga kompromis, da bi komisija o bankah v težavah odločala le toliko časa, dokler ne bi našli trajne rešitve z ESM, ki bi postal evropska agencija za reševanje bank. ESM ne more postati agencija in s tem evropska institucija brez spremembe evropske pogodbe. ESM je sedaj medvladna finančna institucija s sedežem v Luksemburgu.

Evropska komisija in Nemčija imata tudi različna stališča, za katere banke bi veljal enotni mehanizem za reševanje. Nemci bi njegovo veljavnost omejili le na 130 sistemskih bank, ki jih bo prihodnje leto na podlagi enotnega mehanizma za nadzor začela nadzirati ECB, evropska komisija pa bi mehanizem za reševanje uveljavila za vse banke, kajti »tudi manjše banke lahko bankrotirajo in zatresejo celoten sistem«. Michel Barnier zaradi tega ni naklonjen rešitvi, po kateri bi za reševanje majhnih bank v težavah še naprej bili pristojni nacionalni organi. »A res je, da je treba najti kompromis,« je dodal za Handelsblatt. Na nemškem finančnem ministrstvu pravijo, da mora tudi vmesna rešitev imeti trdne pravne temelje.

Tudi pravniki v Bruslju so začeli opozarjati, da pravni red EU omogoča le omejene pristojnosti agenciji za odločanje o tem, ali banko, ki se je znašla pred bankrotom, pustiti propasti ali jo rešiti, pa tudi, kdo je dolžan poravnati stroške.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.