Tea Wutte

, 09:30  |  Družba

Ščurki popularnejši od Kongresa

Vsekakor bi bilo zanimivo videti, kakšno popularnost bi si v takšni konkurenci prislužil slovenski parlament

Spopad med ameriškimi republikanci in demokrati v Kongresu, zaradi katerega je ohromljena ameriška vlada, večina ameriških državljanov spremlja z neprikrito jezo in zaničevanjem izvoljenih predstavnikov ljudstva. Vprašani na ulicah najpogosteje trdijo, da se njihovi politiki z usodo njihovih družin in celo sveta »igrajo kakor otroci v peskovniku«, da so »neresni« in nevredni zaupanja. Po zadnjih raziskavah javnega mnenja samo 8 odstotkov vprašanih podpira delo Kongresa, medtem ko ga kar 86 odstotkov - ne podpira.

Državljanom so raziskovalci javnega mnenja zastavili tudi zanimiva vprašanja v obliki primerjav, na primer, koga cenijo bolj – Kongres ali ščurke, tašče, hemoroide, pasje iztrebke in podobno. Rezultate, ki so sila zanimivi, si je mogoče ogledati tukaj.  Sodeč po tej raziskavi je Kongres v tem trenutku že manj popularen od nohtnih gljivic, neskončnih čakalnih vrst in tašč, hemoroidov (vnetih žil v steni debelega črevesa in danke), pasjih iztrebkov in ščurkov.

Edina dobra novica za ameriške zakonodajalce je, da so med državljani še vedno nekoliko bolje zapisani kot serijski morilci, tuji sovražniki, igralka in pevka Miley Cyrus in ameriška, na kmetiji sneman resničnostni šov Honey Boo Boo. Če pa se bo boj med demokrati in republikanci zavlekel vse do bankrota države, pa tudi ta delni 'uspeh' Kongresa ni več zagotovljen. Samo nekaj odstotkov prednosti manj bi lahko namreč že kmalu prevesilo tehtnico javnega mnenja tako, da bodo tudi serijski morilci in tuji sovražniki v ZDA morda že kmalu postali popularnejši od članov državnega parlamenta.

Vsekakor pa bi bilo zanimivo videti, kakšno popularnost bi si v takšni konkurenci prislužil tudi slovenski parlament, kajti glede na ravnanje vsaj nekaterih poslancev in strankarskih vrhušk skorajda ni dvoma, da bi jo tudi v očeh domače javnosti ščurki, tašče, nohtne glivice, hemoroidi in serijski morilci lahko z malo sreče odnesli precej bolje od spoštovanih članov najvišjega zakonodajnega telesa na južni strani Alp, ki se tako pogosto požvižgajo na zakonodajo, moralna načela in lastne obljube.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.