Klemen Košak

 |  Mladina 41  |  Politika

Poraz Rončevićeve »politike«

Podelitev koncesij je bila nezakonita

Borut Rončević

Borut Rončević
© Borut Krajnc

Upravno sodišče je razveljavilo odločbo o podelitvi koncesije zasebni Univerzi v Novi Gorici za program Okolje. To je skupaj s še dvema koncesijama zasebnima fakultetama podelila odhajajoča vlada Janeza Janše. Odločitve glede drugih dveh koncesij še ni, je pa sodišče v sodbi potrdilo vse pomisleke, ki jih je v zvezi z vsemi tremi izrazila vlada in pred njo strokovna javnost. Mediji smo že od objave razpisa opozarjali, da minister za izobraževanje Žiga Turk oziroma njegov vodja direktorata Borut Rončević podeljuje nepotrebne koncesije na neprimeren način.

Vlada je razpis za koncesije za programe objavila zadnji dan februarja, dan po tem, ko ji je bila v parlamentu izglasovana nezaupnica in naj bi opravljala zgolj še tekoče posle. Turk je za Delo poudaril, da opredelitve tekočih poslov ni, in delno ima prav, v zakonodaji je res ni. Upravno sodišče pa se je oprlo na odločitev vrhovnega sodišča, ki je tekoče posle opredelilo kot čas, ko vlada sprejema le odločitve, nujne za delovanje države. Slovenski visokošolski prostor ne potrebuje nujno teh treh študijskih programov, saj programe z vseh treh področij ponujajo že javne univerze. Sodišče se je z aktualno vlado strinjalo tudi v tem, da je bil razpis s povsem nepomembnimi pogoji prirejen.

Te tri koncesije bi lahko po ocenah vlade državo stale do 5,2 milijona evrov. A sodbo lahko razumemo tudi kot zavrnitev Rončevićevega pojmovanja politike. Rončević je na začetku mandata zatrjeval, da gre na ministrstvo, ker je želja, da naredi nekaj dobrega, prevladala nad osebnim ugodjem, nazadnje si je zaposlitev uredil tako, da je ob odhodu dobil najvišjo mogočo odpravnino. Vmes je krčil sredstva javnim univerzam, sodeloval pri pripravi razpisov, ki so koristili njemu in zasebnim fakultetam, s katerimi je povezan. To pa, kot je član Delavsko-punkerske univerze dr. Primož Kraševec, ni politika, ampak patološko ravnanje. »Če izenačimo politiko z Borutom Rončevićem ali drugimi, ki se osebno okoriščajo na tak ali drugačen finančni način skozi politični vpliv, se odpovemo svoji politični moči in ostaneta samo depresija in cinizem.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.