|  Družba

Peticija: Ohranimo drevesa v Celju

Zavod Urbana Gverila in Iniciativa za ohranitev dreves sta v Celju začela akcijo proti sekanju dreves. Ne strinjajo se urejanjem javnoh površin na način, da se sekajo drevesa. Opozarjajo, da stara drevesa v mestu pomenijo boljšo kvaliteto bivanja. "Drevesa niso zgolj blago, ki bi ga bilo moč 'nadomestiti' z 'novimi' sadikami", opozarjajo. Pripravili so peticijo, v kateri zahtevajo prekinitev sekanja dreves v mestu.

"'Nadomeščanje' dreves je neprimerno tudi s funkcionalnega vidika. Vsakdo ve, da drevo za rast potrebuje svoj čas. Primerno veliko drevo v javnem prostoru daje dovolj sence v poletnem času, da se lahko prebivalci na teh površinah zadržujejo in prispevajo k spontanemu mestnemu skupnostnemu življenju - torej življenju mesta ki ni pogojeno zgolj z vidika izpolnjevanja osnovnih pogojev za bivanje. Poleg te očitne funkcionalne lastnosti, so drevesa zatočišče za ptice in druge člene mestnega ekosistema. Če si stroka in občina prizadevata s prenovo izboljšati kvaliteto mestnih trgov in ulic, naj torej s svojo podporo priznata drevesom ključno vlogo vsaj v naštetih vsebinah. Ob prenovi javnih površin starega mestnega jedra, zlasti pa ob izvedbi protipoplavnih ukrepih je v Celju padlo veliko preveč dreves. Za njimi ostajajo le še gole tlakovane površine. Ohranimo vsaj tista, ki so še ostala. Nočemo živeti v betonski puščavi!"

V Celju so v zadnjem časuposekali odrasla drevesa na obrežju Savinje, stara mogočna drevesa na Trgu celjskih knezov, propadajo stoletni kostanji v mestnem parku, posekali so breze pred knjižnico, drevesa pri tržnici...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.