, 16:00  |  Svet

Uglajeni, priljudni in skrajno desni

Zaskrbljenost zaradi zmage skrajne desnice na jugu Francije

Uglajeni 48-letni Lopez je utelešenje bolj priljudnega videza, ki ga je FN prevzela, potem ko je leta 2011 vodenje stranke prevzela Marine Le Pen od svojega spornega očeta Jean-Marie Le Pena.

Uglajeni 48-letni Lopez je utelešenje bolj priljudnega videza, ki ga je FN prevzela, potem ko je leta 2011 vodenje stranke prevzela Marine Le Pen od svojega spornega očeta Jean-Marie Le Pena.
© AFP

Sredinske francoske stranke so se znašle v zagati, potem ko je skrajno desna Nacionalna fronta (FN) Marine Le Pen na nedeljskih nadomestnih lokalnih volitvah v kraju Brignoles prepričljivo zmagala. Kandidat FN Laurent Lopez je na volitvah s 53,9 odstotka glasov premagal kandidata glavne desnosredinske opozicijske stranke UMP bivšega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Vladni socialistični stranki in UMP se tako morda obeta ponižujoč preobrat prihodnje leto na lokalnih volitvah in evropskih volitvah, če bo FN obdržala sedanjo podporo med volivci, ki so nezadovoljni zaradi rekordne brezposelnosti, višanja davkov ter povečanja kriminala. Minuli teden objavljena javnomnenjska anketa je pred tem pokazala, da bi lahko FN na evropskih volitvah dobila kar 24 odstotkov glasov.

Kot je ocenila Nonna Mayer, direktorica raziskav Nacionalnega raziskovalnega centra, se za sedanje razmere levica in zmerna desnica medsebojno krivita, resnica pa je, da nobena ne ve, kaj je treba storiti. Na izid volitev v mestu Brignoles so vplivali tudi dejavniki povsem lokalne narave. Volitve so sicer potekale že tretjič, potem ko je bil izid med kandidatoma FN in Komunistične partije v prvih dveh krogih pretesen.

To mesto na jugovzhodu države se namreč sooča z visoko stopnjo brezposelnosti od zaprtja rudnikov aluminija v 90. letih prejšnjega stoletja. To slabo gospodarsko stanje je povzročilo zaostritev napetosti med prebivalci in veliko skupnostjo severnoafriških priseljencev, s čemer so nastala plodna tla za FN v regiji, kjer sicer ta skrajna desna stranka že tradicionalno dosega boljše rezultate kot drugod v Franciji.

Kljub temu pa prepričljivo zmago kandidata FN Lopeza mnogi razlagajo kot kazalec tega, da FN na podlagi zaskrbljenosti volivcev pridobiva podporo med veliko širšim delom volilnega telesa kot kdajkoli prej. Uglajeni 48-letni Lopez je utelešenje bolj priljudnega videza, ki ga je FN prevzela, potem ko je leta 2011 vodenje stranke prevzela Marine Le Pen od svojega spornega očeta Jean-Marie Le Pena. Stranka se sicer še vedno zavzema za končanje imigracije in s tem povezanega pravila o združitvi družin, kot tudi za izstop Francije iz EU.

Marine Le Pen si sicer močno prizadeva, da stranke ne bi več videli kot rasistično. Tako je izključila člane stranke, ki so v javnosti dajali sporne izjave, na lokalnih volitvah prihodnje leto pa bo imela tudi peščico kandidatov iz vrst narodnih manjšin. Mayerjeva pa kljub temu meni, da gre pri dobrem rezultatu FN predvsem za izraz protesta volivcev. "Sprememba vodstva je stranki dala malo boljši imidž, vendar pa za večino Francozov ostaja skrajno desna stranka, utemeljena na rasističnih idejah, ki ni sposobna vladanja," je dejala. Izpostavila je še, da ne gre pozabiti, da bo imela stranka na lokalnih volitvah kandidate v največ enem mestu od šestih. "Ni tako močna, kot se pretvarja, da je," je dodala. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.