, 16:15  |  Kultura

Magnificov šarmantni Montevideo

Magnifico z albumom filmske glasbe Montevideo, bog te video

Magnifico bo glasbo s Srbskim vojaškim orkestrom Stanislav Binički in Casalovo predstavil tudi na dveh koncertih v CD, 1. in 2. novembra.

Magnifico bo glasbo s Srbskim vojaškim orkestrom Stanislav Binički in Casalovo predstavil tudi na dveh koncertih v CD, 1. in 2. novembra.
© Igor Škafar

V Cankarjevem domu (CD) so danes predstavili Magnificov tretji filmsko-glasbeni izdelek, album Montevideo, bog te video, ki bo naprodaj v torek. "Zelo sem vesel, da je po štirih leta dela - še nikoli nisem česa počel toliko časa, izšel ta album, ki je zame netipičen - filmski," je povedal Magnifico, ki se je razgovoril tudi za zadnjo številko Mladine. Glasbo je Magnifico s pomočjo producenta Schatzija in aranžmaja Matije Krečiča ustvaril za istoimenski film Dragana Bjelogrlića.

Pri snemanju je sodeloval tudi Srbski vojaški orkester Stanislav Binički, saj so, kot je na današnji predstavitvi dejal glasbenik, želeli ustvariti "malce razpadajoč zvok", zato glasbe niso želeli ustvariti z računalnikom. Orkester je manjši, ima pa komorni in gostilniški zvok ter značaj. "V našem primeru smo iskali ravno to in z rezultatom sem res zadovoljen," je dejal Magnifico. Krečič je ob tem dodal, da je bil izjemno presenečen nad tem, kar jih je pričakalo v Beogradu: "Zelo hitro jim je pošla volja, a smo jo nekako povrnili in uspeli pripeljati stvari do konca. Na koncu smo dobili nekaj neverjetnega, izdelek je zelo šarmanten, zveni pa tako kot mora, sploh za ta film."

Kot posebna gostja na albumu sodeluje tudi španska pevka Luz Casal, ki je ustvarila tudi špansko priredbo pesmi "Pukni zoro". Note za to pesem je po Magnificovih besedah odkupila tudi Beograjska filharmonija, sam pa že nestrpno pričakuje, da bo svojo glasbo slišal "v taki pompozni obliki". Glasba, še posebej pesem "Pukni zoro", je po besedah avtorjev v Srbiji "ponarodela", kar si Magnifico šteje v veliko čast: "Ni večjega priznanja, kot da se avtor izgubi že 'v štartu' in je stvar postala narodna."

Magnifico bo glasbo s Srbskim vojaškim orkestrom Stanislav Binički in Casalovo predstavil tudi na dveh koncertih v CD, 1. in 2. novembra, kjer se bodo osredotočili na glasbo iz filma, v "filmskih preoblekah" pa bodo predstavili tudi nekaj njegovih starejših pesmi. Koncertoma v CD bo sledila turneja okoli 15 koncertov, med drugim v Beogradu, Mariboru, Novem mestu in Celju. Casalova pa bo poleg v Ljubljani nastopila le še v Beogradu. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.