, 17:00  |  Svet

»Čas, v katerem živimo, nam niti malo ni naklonjen«

Muslimani danes praznujejo kurban bajram

Bajramska molitev v Ljubljani v športni dvorani na Kodeljevem.

Bajramska molitev v Ljubljani v športni dvorani na Kodeljevem.
© Denis Sarkić

Muslimani po vsem svetu danes praznujejo kurban bajram, praznik žrtvovanja. Praznik spominja na trenutek, ko je Alah Abrahamu zaukazal, naj žrtvuje svojega sina. Islamska skupnost v Sloveniji je osrednjo bajramsko slovesnost pripravila v športni dvorani na Kodeljevem v Ljubljani. Bajramsko molitev v Ljubljani je namesto muftija Nedžada Grabusa, ki se udeležuje letošnjega romanja v Meko, vodil sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

Porić je v govoru povedal, da sta Abrahamova vera in predanost volji Alaha navdih za vsakega vernika. Njegova skrb za družino bi morala biti po Porićevih besedah zgled, še posebej v današnjem času, ko je težko ohraniti zdravo in kakovostno družino. "Čas, v katerem živimo, nam niti malo ni naklonjen, kar se tiče vzgoje naših otrok in mladih," je dejal Porić in dodal, da je pravilna vzgoja otrok velik izziv.

Spomnil je, da je za muslimani v Sloveniji ter za Islamsko skupnostjo velik dogodek, saj so pred enim mesecem položili temeljni kamen za islamski kulturni center v Ljubljani. Povedal je, da je bilo v projekt vloženega veliko truda ter se zahvalil za podporo. "S polaganjem temeljnega kamna projekt džamije ni končan," je dodal in opozoril, da se morajo truditi še naprej, da bo džamija čim prej zgrajena. V poslanici ob kurban bajramu pa je Porić povedal, da so romarji, ki so se zbrali na gori Arafat pri Meki, v svojih belih oblekah ponazarjali enakost vseh ljudi. Po njegovih besedah so skupaj molili za dobro vseh ter za mir in dobro na svetu, ki sta v teh težkih časih posebej potrebna.

Dejal je, da je molitev zelo pomembna za vsakega posameznika, pri čemer pa je potrebna vztrajnost in iskrenost. Po njegovih besedah je naše življenje v časih, v katerih živimo, zaznamovano z materializmom, zato so dnevi kurban bajrama priložnost za krepitev duše s spominom na Abrahama, na njegovo vero v boga ter na njegov odnos do družine. Dodal je še, da so dnevi priložnost tudi za to, da se pokaže spoštovanje in ljubezen do drugih ljudi, predvsem pa do tistih, ki potrebujejo pomoč.

Molitev so pripravili tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu. V nedeljo so sicer muslimani obeležili začetek hadža oziroma tradicionalnega romanja v Meko, ki je eden od petih stebrov islama. Vrhunec romanja je bil v ponedeljek, ko so romarji molili na gori Arafat pri Meki, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo.

Okoli 1,5 milijona muslimanskih romarjev z vsega sveta je danes v Meki simbolično kamenjalo hudiča. Kamenjanje označuje začetek kurban bajrama - praznika žrtvovanja, ki ga muslimani praznujejo ob izpolnjevanju hadža, tradicionalnega romanja v Meko. Obredno kamenjanje treh kamnitih stebrov, ki poosebljajo hudiča, se bo nadaljevalo vse do petka.

Običaj je simbolična ponazoritev Abrahamovega kamenjanja hudiča na treh mestih, na katerih naj bi se hudič pojavil, da bi biblijskega patriarha poskušal prepričati, naj se ne pokori zahtevi Boga po žrtvovanju sina Izaka. V ponedeljek so se romarji povzpeli na goro Arafat, kjer so molili. Po sončnem zahodu so se odpravili v Muzdalifah, ki se nahaja med Mino in Arafatom, kjer so nabrali kamenje za obmetavanje "hudiča". Danes so v skupinah nadaljevali pot v Mino, ker poteka obred kamenjanja.

V preteklosti je bilo dogajanje v Mini najbolj nevaren del hadža, saj so ga pogosto zaznamovali panika, poškodbe romarjev ter tudi požari v taborih. A v zadnjih letih so savdske oblasti poostrile varnostne razmere, med drugim s prepovedjo kuhanja v taborih, prav tako pa so razširile območje kamenjanja, da bi preprečile gnečo.

Letos se je hadža udeležilo okoli 1,5 milijona romarjev. V primerjavi z lanskim letom se je število prepolovilo, tudi zaradi grožnje širjenja virusa Mers, ki je v Savdski Arabiji terjal že 51 življenj. Savdske oblasti so število tujih romarjev znižale za 21 odstotkov, število dovoljenj za domače romarje pa za polovico. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.