Borut Mekina

, 21:30  |  Politika

Kam z zdravstvenimi milijoni?

Poudarki z obravnave, ki dokazuje, da v državnem zboru berejo Mladino

Omenjena suhoparna določba pomeni, da bodo poslej lahko uprave zasebnih zavarovalnic z milijoni počele še marsikaj drugega, kot pa da bi denar namenile zdravstvu.

Omenjena suhoparna določba pomeni, da bodo poslej lahko uprave zasebnih zavarovalnic z milijoni počele še marsikaj drugega, kot pa da bi denar namenile zdravstvu.
© Uroš Abram

Medtem ko se javno zdravstvo lomi pod bremeni krize - Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije utegne na koncu leta zmanjkati skoraj 90 milijonov evrov – so tudi v parlamentu odkrili precej 'sladek' problem: kaj storiti z odvečnimi 30 milijoni evrov? Kot smo zapisali v zadnji Mladini, se v času krize tri zasebne zavarovalnice tudi zaradi varčevanja v javnem sektorju dobesedno 'dušijo' v dobičkih. Te dobičke, ki se jih je na posebnem računu, v obliki rezerv po letu 2006, nabralo že za 30,1 milijona evrov, je bilo doslej dovoljeno porabiti zgolj za zdravstvo.

Toda ministrstvo za zdravje želi v interventnem zakonu, ki je pravkar v obravnavi v parlamentu, te milijone zavarovalnicam podariti. In sicer na podlagi določila, po katerem se bodo rezerve Vzajemne, Zavarovalnice Triglav in Adriatic Slovenice spremenile v kapital. Omenjena suhoparna določba seveda pomeni, da bodo lahko odslej uprave teh zasebnih zavarovalnic z milijoni počele še marsikaj drugega, kot pa da bi denar namenile zdravstvu.

Poslanci SD so predlagali amandma k interventnemu zakonu za zdravstvo, po katerem bi morale omenjene zavarovalnice v šestih mesecih od uveljavitve zakona poračunati ta presežek pri premijah dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in, kot je dejala poslanka SD Andreja Črnak Meglič, 'akumulirane' preveč pobrane premije vrniti zavarovancem. Črnak Megličeva pričakuje, da se bo v okviru interventnega zakona sprejela rešitev, da se 30 milijonov evrov presežka iz dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj porabi izključno za zdravstveno zavarovanje zavarovancev.

V SD so poleg tega tudi presenečeni, da Slovenija v pogajanjih z Evropsko komisijo ni uspela dokazati, da pri slovenskem modelu prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja ne gre za klasično zavarovanje, pač pa za zavarovanje, ki je v javnem interesu in del celotne zgodbe zagotavljanja javnega zdravstva. Ministrstvo za zdravje namreč trdi, da je tak ukrep sprejelo zaradi lanskoletne sodbe sodišča EU.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.