, 09:15  |  Družba

Žrtve, ki so jim ukradene pravice

Poziv k zaščiti človekovih pravic žrtev trgovine z ljudmi - Velika Britanija nad nezakonite priseljence z sms sporočili

Čakajoči na nemške delovne vize in človeka vredno življenje pred nemškim veleposlaništvom v Ljubljani.

Čakajoči na nemške delovne vize in človeka vredno življenje pred nemškim veleposlaništvom v Ljubljani.
© Borut Krajnc

Ob evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi so strokovnjaki Združenih narodov, Sveta Evrope in Organizacije za sodelovanje in varnost v Evropi (Ovse) pozvali k usklajenemu globalnemu boju proti tej transnacionalni trgovini. Osredotočenje na zaščito temeljnih človekovih pravic žrtev so izpostavili kot nujno, da se naredi konec trgovini. "Partnerstvo je hrbtenica učinkovitih usklajenih prizadevanj za uresničevanje pristopa na podlagi človekovih pravic v odgovoru na ta večpomenski pojav," so poudarili v sporočilu za javnost.

Kot ključnega pomena za vsestranski odgovor na trgovino z ljudmi so izpostavili sodelovanje med državami izvora, tranzita in ciljnimi državami, pa tudi med regionalnimi in mednarodnimi mehanizmi ter zasebniki, kot so multinacionalne korporacije in organizacije civilne družbe. Posebna poročevalka ZN o trgovini z ljudmi, še posebej žensk in otrok, Joy Ezeilo, je poudarila, da že sama trgovina z ljudmi pomeni "hudo kršitev človekovih pravic, ki vodi k nadaljnjim kršitvam temeljnih človekovih pravic".

Po njenem prepričanju bi morale biti pravice žrtev v središču vseh prizadevanj za odpravo tega pojava, ki vodi "na tisoče žensk, deklet, moških in fantov v situacijo izkoriščanja in nasilja," je poudarila. "Žrtve, ki so jim ukradene pravice, je treba zaščititi, jim pomagati in jih reintegrirati," je poudarila. Predsednik skupine strokovnjakov za boj proti trgovini z ljudmi pri Svetu Evrope (Greta) Nicolas Le Coz je na drugi strani izpostavil, da so države po mednarodnem in evropskem pravu odgovorne za zaščito žrtev in jim morajo zagotoviti moralno in fizično integriteto ter preprečiti njihovo ponovno viktimizacijo tudi z ustreznim in pravočasnim pregonom in kaznovanjem trgovcev z ljudmi.

Glede na zaskrbljujoč obseg trgovine z ljudmi bi bilo treba po njegovi oceni pojav reševati kot vprašanje človekovih pravic in ne več nacionalne varnosti, saj bi na ta način bolje identificirali in pomagali žrtvam, ki so praviloma neregistrirani migranti. Po oceni posebne predstavnice in koordinatorke Ovseja za boj proti trgovini z ljudmi Marie Grazie Giammarinaro je v središču tovrstnega pristopa "uresničitev pravice žrtev do učinkovite pomoči, pri čemer sta poprava krivice in odškodnina ključna temeljna kamna na poti polnega okrevanja in socialne vključenosti brez strahu pred stigmatizacijo", so sporočili iz organizacij.

V Veliki Britaniji pa so se medtem nad nezakonite priseljence spravili z sms sporočili. Britansko notranje ministrstvo je 58.800 nezakonitim priseljencem poslalo sms sporočila, v katerih so jih opozorili, da nimajo pravice ostati v državi. Pri tem so pomotoma sporočila poslali tudi nekaj zakonitim državljanom in vzbudili ogorčenje, a vlada za kampanjo stoji, poročajo tuje tiskovne agencije. "Sporočilo notranjega ministrstva. Naši podatki kažejo, da nimate dovoljenja, da bi ostali v Veliki Britaniji. Prosim stopite v stik z nami, da se pogovorimo o zadevi," je pisalo v sporočilu, ki so ga 58.800 ljudem poslali med lanskim septembrom in letošnjim junijem.

Podobna sporočila so jim poslali tudi preko elektronske pošte in po pošti v poskusu, da bi vzpostavili stik z nezakonitimi priseljenci, so povedali na ministrstvu. Ob tem so izrazili prepričanje, da imajo pravico, da uveljavljajo imigracijsko zakonodajo. Vendar pa so nekaj sporočil poslali tudi napačnim ljudem - po nekaterih ocenah več kot stotim - med drugim tudi borcu proti rasizmu Sureshu Groverju, ki je za časnik The Independent dejal, a je bil "povsem šokiran in zgrožen". "S starši sem prišel leta 1966, rodil sem se v vzhodni Afriki in vedno sem imel britanski potni list," je dejal.

Sporočilo je prejel tudi priznani svetovalec za imigracije Bobby Chan, ki živi v Veliki Britaniji od leta 1973. "Tovrstne prakse ustvarjajo stereotipe o priseljencih kot kriminalni skupnosti in ustvarjajo ozračje strahu," je opozoril za časnik. Notranje ministrstvo je potrdilo, da je zasebni pogodbenik Capita, ki je za ministrstvo izvedel kampanjo, priznal, da so 14 sporočil pomotoma poslali napačnim ljudem in da gre torej za "drobno napako". Notranje ministrstvo sicer tudi trdi, da nimajo podatkov, da bi Grover dobil sporočilo. Kot so pojasnili, telefonske številke ponavadi pridobijo, ko priseljenci prvič vložijo prošnje za azil ali bivanje.

Opozicijski laburisti so kampanjo obsodili in poudarili, da je vlada s tem tvegala, da bo užalila in odtujila lastne državljane. Spomnili so na podobno kampanjo julija letos, ko je notranje ministrstvo v Londonu razobesilo plakate z napisi "Ali ste v Veliki Britaniji nezakonito? Odidite domov ali pa se soočite z aretacijo". Plakate je kot "neumne in žaljive" kritiziral tudi visoki predstavnik liberalno-demokratske stranke Vince Cable, ki je v vladi premiera Davida Camerona. Tiskovni predstavnik Camerona je danes po valu kritik dejal, da se premier z "načelom besedila" zadnje kampanje strinja. "Gre za enega od načinov, na katerega notranje ministrstvo stopi v stik z ljudmi, ki morda nimajo več pravice ostati v državi," je dejal po poročanju britanske BBC. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.