|  Svet

Obama in Holland o ameriškem vohunjenju

Ameriški predsednik Barack Obama je v ponedeljek po telefonu poklical francoskega kolega Francoisa Hollanda in mu ponovil, da je revizija o zbiranju obveščevalnih podatkov v polnem teku. Priznal je, da ima Francija skupaj z drugimi zavezniki legitimne skrbi glede tega.

Diplomatska zadrega se je začela, ko je francoski tednik Le Monde na podlagi podatkov nekdanjega analitika agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna objavil informacijo, da je NSA konec lanskega leta v roku 30 dni "požela" podatke o 70 milijonih telefonskih pogovorih v Franciji. ZDA zagotavljajo, da so nekoč tajni programi vohunjenja doma in po svetu namenjeni obrambi pred terorizmom, vendar je jasno, da Francija toliko teroristov pač nima.

Začudenje Francije nad ameriškim vohunjenjem je sicer namenjeno bolj pomirjanju domače javnosti, ki morda ni poučena, da je bila NSA daleč pred Snowdnom ustanovljena z enim sami razlogom in to je elektronsko vohunjenje po celem svetu. V ZDA je nastal problem po razkritjih, da po 11. septembru 2001 to poteka tudi doma. Le Monde pa je že julija poročal, da francoska vlada zbira podatke o državljanih na superračunalniku obveščevalne službe.

Bela hiša je po pogovoru med Obamo in Hollandom sporočila, da sta predsednika govorila o nedavnih razkritjih v tisku, od katerih so nekatere izkrivila dejstva o dejavnostih ZDA, druga pa so postavila legitimna vprašanja za prijatelje in zaveznike, kako ZDA izvajajo te dejavnosti.

"Predsednik Obama je sprožil revizijo zbiranja obveščevalnih podatkov za primerno uravnoteženje legitimnih varnostnih skrbi naših državljanov ter zaveznikov s skrbmi vseh ljudi po varstvu zasebnosti," je sporočila Bela hiša. Holandov urad pa je sporočil, da je predsednik Obami izrazil ostro obsodbo tovrstnih dejavnosti, ki so med zavezniki nesprejemljive. Od Obame je tudi zahteval informacijo o tem, kaj vse še lahko Snowden objavi. S kritikami se bo danes soočil tudi državni sekretar ZDA John Kerry, ki je v Parizu na pogovorih o Siriji. Na vohunjenje ga bo spomnil francoski kolega Laurent Fabius.

Francosko zunanje ministrstvo je sicer že v ponedeljek poklicalo na zagovor veleposlanika ZDA Charlesa Rivkina. Pariz mu je dal vedeti, da je takšno ravnanje povsem nesprejemljivo med partnerji in zahteval, naj zagotovi, da se kaj takšnega ne bo več ponovilo. Washington je sicer prostodušno odgovoril, da vsi vohunijo, tudi Francozi. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.