|  Svet

Zlata zora brez državnega denarja

Grški parlament je danes glasoval proti financiranju političnih strank, ki so obtožene kriminalnih ali terorističnih dejanj. Za zakon je glasovalo 235 poslancev v 300-članskem grškem parlamentu. S tem je parlament ustavil financiranje skrajno desne Zlate zore. Gre za del prizadevanj grške države proti skrajno desni stranki Zlata zora, ki jo preiskujejo zaradi kriminalnih in terorističnih dejavnosti v povezavi z umorom 34-letnega protifašističnega grškega raperja Pavlova Fjsasa. Tega so 18. septembra zabodli.

Ukrep, ki ga je sprejel parlament, predvideva ustavitev financiranja "stranki, v kateri je voditelj ali desetina izvoljenih članov v postopku preiskave zaradi tvorjenja ali sodelovanja v kriminalni organizaciji", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nobenega od članov strankarskega vodstva Zlate zore sicer niso neposredno obtožili povezave z umorom. So pa predsednik stranke in dva poslanca v preiskovalnem priporu zaradi obtožb, da so bili na čelu kriminalnega združenja. Še drugih šestim poslancem Zlate zore pa so minuli teden odvzeli poslansko imuniteto in s tem omogočili njihov kazenski pregon.

Zlata zora, katere simboli so podobni nacistični svastiki, njeni člani pa občudujejo Adolfa Hitlerja, je v zadnjem letu pridobila na priljubljenosti med Grki. Postala je tretja najbolj priljubljena stranka in na zadnjih volitvah leta 2012 dobila skoraj sedem odstotkov glasov podpore ter s tem 18 poslanskih mest.

Stranka kuje svoje politični kapital na protimigracijski politiki ter nezadovoljstvu z dolgotrajno recesijo in visoko brezposelnostjo v državi, za kar številni Grki krivijo ostre varčevalne ukrepe, ki so jih v zameno za mednarodno finančno pomoč zahtevali tuji posojilodajalci. V lanskem letu so v Grčiji zabeležili več kot 150 napadov na migrante, letos pa 104. Večino od njih naj bi zakrivili člani Zlate zore, še piše dpa. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.