Tea Wutte

, 12:00  |  Svet

ZDA: Igralci proti, mediji za vohunjenje

Večina medijev v ZDA ameriški program vohunjenja še vedno opisujejo pozitivno. Medtem pa se odzivajo tudi igralci v Hollywoodu, ki so do nadzora NSA vse vse bolj kritični

Oliver Stone za prekinitev vsesplošnega vohunjenja

Oliver Stone za prekinitev vsesplošnega vohunjenja
© Youtube

V ZDA je razprava o vohunskem programu NSA dosegla celo Hollywood. Režiser Oliver Stone in igralci, kot so Maggie Gyllenhaal in John Cusack so podprli iste zahteve po prekinitvi vsesplošnega vohunjenja, ki ga zastopajo tudi poslanec John Conyers Jr., demokrat iz Michigana, harvardski profesor prava Lawrence Lessig, »žvižgač« iz časov Nixonove administracije Daniel Ellsberg in številni drugi znani intelektualci. Wil Wheaton, ki igra Wesleya Crusherja v »Zvezdnih stezah«, opozarja tudi na povezavo vlade in velikih tehnoloških podjetij. V videu, ki ga je posnela Electronic Frontier Foundation, igralci primerjajo nedavna razkritja NSA s prestopki v času Nixonove administracije. Video je režiral Brian Knappenberger, ki se je podpisal tudi pod “Mi smo legija: Zgodba haktivistov«.

aGmiw_rrNxk

Pri tem takšna kritika izstopa tudi zato, ker v ZDA večina časnikov še zmeraj objavlja več člankov, ki »branijo« politiko ameriške NSA in manj tistih, ki so kritični do politike vsesplošnega vohunjenja. Nova študija, objavljena v Columbia Journalism je z ocenjevanjem 30 ključnih terminov, ki se v zvezi s prisluškovanjem pojavljajo v člankih, pokazala, da v časniku USA Today uporabljajo 36 odstotkov več izrazov, ki podpirajo vohunjenje, kot pa tistih, ki vohunjenju nasprotujejo. V Los Angeles Timesu je takšnih oznak več za 24 odstotkov, v New York Timesu pa 14,1 odstotka. Celo v Washington Postu, kjer je bil novinar Barton Gellman prvi razkril vohunjenje NSA, je za 11,1 odstotka več izrazov, ki podpirajo vohunjenje, kot tistih »proti«. S tem so ameriški mediji »večji jastrebi« od samih Američanov, ki so do takšne politike zelo kritični. Podobno velja tudi za položaj v Siriji – tudi tu so med novinarji »večji jastrebi« kot med večino vprašanih. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.