Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Prihaja nov tehnološki balon?

Barclays dopušča kavbojke, Goldman Sachs odsvetuje delo ob vikendih

Dve ameriški investicijski banki sta uvedli zanimivi novosti. Barclays po novem mladim sodelavcem dopušča, da lahko prihajajo v službo v kavbojkah namesto v poslovnih oblekah, Goldman Sachs pa jim odsvetuje, da bi prihajali v službo ob vikendih, da ne bi pregoreli od dela. Razlog za ta nov odnos do mladih zaposlenih je dejstvo, da se je letos odločilo za službo v sektorju finančnih storitev odločilo bistveno manj diplomantov uglednih univerz kot prejšnja leta.

S poslovne šole univerze Harvard je recimo v finančni sektor odšlo 27 odstotkov diplomantov, do zdaj pa tudi v času najhujše finančne krize ta delež ni bil manjši od 31 odstotkov, poroča TV mreža CNBC.

Zdaj se več maturantov uglednih ameriških univerz v primerjavi s prejšnjimi leti odloča za službo v tehnoloških in telekomunikacijskih podjetjih. Med letoma 2006 in 2009 je v ta podjetja odšlo v službo le 7 odstotkov diplomantov poslovne šole na univerzi Harvard, potem je ta delež začel rasti in letos je 18 odstotkov. To pomeni, da je Wall Street začel izgubljati najboljše kadre uglednih ameriških univerz, ker ti ugotavljajo, da je boljša izbira služba v tehnoloških podjetjih.

Na CNBC na podlagi besed analitika dr. Marca Faberja sprašujejo, ali je povečanje zanimanja mladih talentiranih diplomantov za službe v tehnoloških podjetjih signal, da lahko pričakujemo nov tehnološki balon. Faber ugotavlja, da so tečaji delnic starih tehnoloških podjetij Microsoft, Cisco, Intel in IMB daleč pod svojimi nekdanjimi rekordnimi vrednostmi, borzni indeks tehnoloških podjetij NASDAQ dvigujejo tečaji delnic družb, kot sta Facebook in Amazon. To pa so družbe, ki same dejansko ne ustvarjajo prihodkov, zato njihova cena lahko raste brez meja.

Faber kljub temu ne odsvetuje investiranja v te družbe, kajti balonov ne ustvarjajo one, ampak centralna banka Federal Reserve z umetnim ohranjanjem obrestne mere na skoraj ničelni stopnji s čimer povzroča, da nič nima več realne cene.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.