Igor Mekina

 |  Svet

Kemični potencial pod kontrolo

Inšpektorje sedaj v Siriji čaka še uničevanja že izdelanega kemičnega orožja in sredstev za njegovo izstreljevanje

Delo mednarodnih inšpektorjev, ki v Siriji uničujejo kemijsko orožje, je doseglo pomembno prelomnico – inšpektorji so namreč sporočili, da je Sirija uničila vso opremo za proizvodnjo kemijskega orožja na vseh prijavljenih mestih. Gre za pomemben korak pri »funkcionalni destrukciji« kemičnega potenciala v Siriji. Kemično orožje v Siriji zato od tega trenutka naprej več ni operativno. Inšpektorji so pri tem obiskali 21 od 23 krajev za proizvodnjo kemičnih substanc in 39 od 41 obratov za proizvodnjo kemičnega orožja, oprema na teh mestih pa je bila pod njihovim nadzorom uničena in razstavljena.

Dveh mest inšpektorji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) in inšpektorji OZN, ki delujejo v skupni komisiji, niso obiskali zaradi varnostnih razlogov, vendar so inšpektorji potrdili, da so ta mesta zapuščena, oprema iz teh naprav pa je preseljena v mesta, ki so jih mednarodni inšpektorji lahko obiskali. Inšpektorji naj bi potrdili uničenje osemnajstih proizvodih obratov, osmih mobilnih polnilnih postaj min in tri druga mesta, povezana s kemičnim orožjem.

»Skupna komisija je sedaj zadovoljna, ker je lahko potrdila – in videla uničenje – vse najpomembnejše sirske opreme za proizvodnjo min polnjenje. Glede na napredek, ki je bil storjen, v tem trenutku niso načrtovane nobene nove aktivnosti,« so inšpektorji zapisali v svojem poročilu. Komisija bo sedaj poročilo poslala tudi generalnemu sekretarju OZN Ban Ki Moonu. Komisijo sestavlja 21 inšpektorjev. Od naslednjega tedna jih bo v Siriji samo še 15. Kanada, Nemčija, Nizozemska in ZDA so prispevale 5,5 milijona dolarjev za uničenje kemičnega orožja v Siriji, Norveška pa je ameriško prošnjo po prevzemu stroškov uničenja dela arzenala prejšnji teden zavrnila.

Da je oprema za izdelavo kemičnega orožja uničena, je seveda trditev, ki trenutno velja zgolj za vladno stran in za tista področja Sirije, ki so pod nadzorom vlade Bašarja Asada. Uporniki so tudi po poročilih inšpektorice Carle del Ponte imeli dostop do kemičnega orožja in so ga v več primerih tudi uporabili. Prav zato je Sirija pred napadom 21. avgusta tudi pozvala inšpektorje OZN, da si ogledajo nedovoljeno uporabo kemičnih sredstev s strani upornikov. Do zaostritve je prišlo po kemičnem napadu v predmestjih Damaska 21. avgusta, v katerem je umrlo več sto ljudi. Kot odgovorno za ta napad je ameriška diplomacija obtožila sirsko vlado, medtem ko so ruski in sirski diplomati trdili, da je šlo za inscenirano dejanje, za katero je odgovorna opozicija, ki jo izdatno podpirajo Savdska Arabija in druge zalivske zaveznice s sunitsko večino. Napad 21. avgusta je nato prinesel nov preobrat, po katerem je Sirija pristala, da podpiše Konvencijo o prepovedi uporabe kemičnega orožja, ZDA pa so se hkrati izognile neprijetni odločitvi, da dobro branjeno Sirijo, ki sta jo podpirale Rusija, Kitajska in Iran, v nasprotju z mednarodnim pravom napade skoraj povsem brez zaveznikov in celo brez podpore Kongresa.

Sirija pa ob tem zaradi državljanske vojne in zunanje intervencije v geopolitičnem smislu istočasno razpada na več delov, ki jih nadzirajo kristjani in Alaviti, Suniti, Druzi, Kurdi in druge skupine, zato je veliko vprašanje, v kolikšni meri bodo inšpektorji lahko zagotovili uničenje morebitnega kemijskega orožja v drugih delih Sirije. Kljub temu je napredek pri uničenju sirskega kemičnega orožja priznal celo ameriški State Department. Ameriški zunanji minister John Kerry je izdal sporočilo, v katerem je poudaril, da ob uničenju kemičnega orožja Sirijo čaka še več podobnih nalog. Zapisal je, da mora biti »kristalno jasno, da uničenje sirskega kemičnega orožja ne more biti zamenjava za končanje državljanske vojne in ne pomeni konca humanitarne katastrofe, ki se še vedno odvija. Če bodo inšpektorji uspeli izpeljati svojo kritično misijo, potem bom zavračal mnenje, da ni mogoče najti poti, da bi pomagali tistim, ki dostavljajo pomoč, da bi lahko izpeljali njihovo enako pomembno nalogo transporta hrane in zdravil, ki jih potrebujejo Sirci«.

Enako pomembna naloga bo tudi uničenje 1.290 metričnih ton kemičnega orožja do sredine leta 2014 in dela konvencionalnega orožja sredi vojne, v kateri je umrlo že več kot 10.000 ljudi. Vse to pa je vendarle rezultat uspešne diplomatske akcije, do katere je prišlo, ko se je ruska diplomacija pred bližajočo se odločitvijo ZDA o napadu na Sirijo hitro odzvala na stavek ameriškega zunanjega ministra, ki je kot edino pot za preprečitev napada navedel prav uničenje kemičnega orožja in dodal, da v Siriji »tega seveda ne bodo naredili«. Kerry se je seveda, vsaj za zdaj, zmotil – na veliko srečo vseh vpletenih v krvavi konflikt.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.