|  Politika

"Marš" proti korupciji na Balkanu

Mariborsko Gibanje 29. oktober se je danes pridružilo vstajniškim skupinam iz območja držav nekdanje Jugoslavije in pred mariborskim sodiščem pripravilo protestni "marš" proti korupciji na Balkanu. Na Sodni ulici se je zbralo okoli 50 ljudi, ki so z vzkliki "Lopovi, lopovi" opozarjali na izigravanje ljudi s strani politike v zadnjih 20 letih.

Kot je povedal aktivist in soorganizator mariborskega shoda Sanjin Jašar, je namen shoda združevanje narodov, ki jih je politika v zadnjih dveh desetletjih pahnila v bedo, da skupaj očistijo sedanje stanje. Državljani teh držav po njegovem nimajo nobenega razloga za sovraštvo drug do drugega, imajo pa skupne razloge za sovraštvo do političnih elit v teh državah. "V vsaki od teh držav so tamkajšnji oblastniki svoje ljudstvo potegnili na dno brezna," je dejal Jašar.

Ob tem želijo s skupno akcijo poskrbeti tudi zato, da vstajniška gibanja ne bi podlegla nacionalizmu, saj se sicer lahko ponovijo dogodki iz devetdesetih let prejšnjega stoletja. Navadnim državljanom namreč po njegovem niso nasprotniki Hrvati, Srbi, Slovenci, Romi, Albanci, pač pa tisti zgoraj, torej tisti en odstotek ostalih. "Tem pa sporočamo, da so gotovi. Ko bo ljudstvo dejansko ugotovilo svojo moč, se bo to res zgodilo, Kdaj bo to, ne vem, a zato smo tu, da ljudem sporočimo, da bomo nekateri vztrajali do konca," je še dejal Jašar.

Protestniki so sicer glasno izražali svoje nasprotovanje sedanjemu stanju z že znanimi rekli "Ne bomo plačali vaše krize" in "Pravice ne moreš kupiti", zapeli so Internacionalo in Zdravljico, na transparentih pa je bilo med drugim zapisano "Z vami so obsodili tudi nas", "Ropajo nas. Do kdaj bomo še gledali stran" ter "Denar ljudem, ne bankam".

Današnji protestni shod je poleg Maribora sicer istočasno potekal še na Trgu Bana Jelačiča v Zagrebu, na Trgu Republike v Beogradu in na Trg Sv. Petra Cetinjskog v Podgorici. Vstajniške skupine iz omenjenih območij so se povezale v t. i. Balkansko antikorupcijsko ligo, v njene aktivnosti pa so se vključili tudi nekateri znani dolgoletni borci proti korupciji, med drugim ugledni hrvaški novinar in voditelj oddaje Latinica Denis Latin ter raziskovalni novinar Domagoj Margetić. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.