|  Svet

Na Kosovu lokalne volitve, v srbskih občinah incidenti

Na Kosovu so se ob 19. uri zaprla volišča, na katerih je lahko 1,7 milijona volilnih upravičencev oddalo glas na lokalnih volitvah. Volitve so bile prve od razglasitve neodvisnosti Kosova, ki so potekale na celotnem ozemlju države, tudi v srbskih občinah na severu. Od tam so poročali o nizki udeležbi, iz Kosovske Mitrovice pa tudi o incidentih.

Eno od volišč v mestu so morali po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug predčasno zapreti, ker so neznanci vdrli v šolo ter začeli uničevati volilni material, uporabili so tudi solzivec. V incidentu naj bi bili poškodovani dve ženski, predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pa so volišče zapustili.

V srbskih občinah na severu Kosova je do 15. ure na volišča prišlo med 7,1 in 13,4 odstotka volivcev, medtem ko je bila na območju celotne države udeležba do 15. ure okoli 33-odstotna, je sporočila volilna komisija.

Kot je dejal kandidat za župana Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović, je v mestu večina volivcev glas oddala na voliščih v tistih delih mesta, kjer živi več albanskega prebivalstva, medtem ko je bila udeležba v delih mesta z večinskim srbskim prebivalstvom še nižja. Tako bodo verjetno v občinskih svetih imeli večino Albanci.

Srbski premier Ivica Dačić, ki je pred volitvami kosovske Srbe pozival, naj pridejo na volišča, je danes poudaril, da pozivi k bojkotu volitev ogrožajo preživetje Srbov na Kosovu. Opozoril je, da skrajneži kosovske Srbe vodijo v katastrofo.

Srbski minister za Kosovo Aleksandar Vulin pa je dejal, da naj bi nekateri skrajneži prišli iz Srbije, kar je posebej zaskrbljujoče, saj želijo ljudje iz Srbije odločati o tem, kako naj žive njihovi sonarodnjaki na Kosovu. "A oni se bodo drevi vrnili domov, v Beograd, Novi Sad, Valjevo, Srbi na Kosovu pa bodo ostali z oblastjo, ki je niso izbrali," je dejal.

Volitve so zaradi sodelovanja srbskih občin Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok in Leposavić veljale za najpomembnejše od razglasitve kosovske samostojnosti, njihovo izvedbo pa je omogočil dogovor med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov, ki sta ga strani ob posredovanju Bruslja dosegli aprila.

Volitve so bile tudi pomemben preizkus pred parlamentarnimi prihodnje leto, bile pa so dvojne, in sicer za župane posameznih mest, ki jih volijo neposredno, in za občinske skupščine. Drugi krog volitev za župane bo 1. decembra.

Prvi izidi volitev naj bi bili znani okoli polnoči, končni izidi v ponedeljek, uradni pa v sredo. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.