Igor Mekina

 |  Svet

Prisluškovalni centri okoli Slovenije

Vohunski centri na ameriških veleposlaništvih naj bi bili po poročanju britanskega Independenta povsod v okolici Slovenije – ne pa tudi v Sloveniji

Posebne elektronske naprave, skrite v majhnem 'šotoru'.

Posebne elektronske naprave, skrite v majhnem 'šotoru'.
© Independent

Britanski časnik The Independent po razkritju ameriškega vohunjenja v Berlinu in Frankfurtu ter še 17 drugih lokacijah obveščevalnih centrov v Evropi poroča še o ameriških vohunskih gnezdih v več drugih državah. Vohunski centri, ki delujejo v okviru ameriških veleposlaništev, naj bi tako bili v vseh sosedah Slovenije – konkretno v Zagrebu, na Dunaju, v Budimpešti in v Rimu, ne pa tudi v Ljubljani.

»Operativna gnezda v Evropi in srednji Aziji so locirana v Atenah, Bakuju, Budimpešti, Frankfurtu, Ženevi, Kijevu, Madridu, Milanu, Moskvi, Parizu, Pragi, Prištini, Rimu, Sarajevu, Tbilisiju, Tirani, na Dunaju in v Zagrebu,« piše The Independent. Slike na spletni strani tudi kažejo, kako se je vohunska aktivnost veleposlaništva v Berlinu zmanjšala v noči z 24. na 25. oktober, ko je kanclerka Angela Merkel ostro kritizirala ameriškega predsednika Baracka Obamo in zahtevala prekinitev teh operacij. Infrardeče slike so nenadoma postale bolj 'svetle', ker se je v zgradbi zmanjšalo toplotno sevanje prisluškovalnih naprav

Pisanje independenta temelji na podatkih Edwarda Snowdena. Ta razkritja so poskrbela za novo ohladitev med Nemčijo in Veliko Britanijo – po poročanju Independenta namreč britansko veleposlaništvo s posebnimi elektronskimi napravami, skritimi v majhnem 'šotoru' na vrhu veleposlaništva, vohuni za pomembnimi informacijami v okolici bližnjega parlamenta (Bundestaga) ter urada nemške kanclerke Angele Merkel. Prisluškovanje naj bi organizirala britanska agencija za elektronsko prisluškovanje GCHQ, skupaj z obveščevalci CIA in NSA.

Independent se pri poročanju sklicuje na fotografije iz zraka, ki prikazujejo velike bele škatle na strehah prostorov veleposlaništev. Tako zbrani podatki so nato poslani v relejno postajo v bazo RAF Croughton v Northamptonshiru. Od tam podatki potujejo v skupni center Cie in NSA College Park v Marylandu, kjer so na voljo za analizo in v uporabo ameriškim obveščevalnim agencijam.

V skladu z dogovorom o delitvi obveščevalnih podatkov med ZDA in Veliko Britanijo lahko material potuje tudi do GCHQ prek posebne visoko varovane povezave, vzpostavljene v 90. letih prejšnjega stoletja. Ti podatki so razvidni iz tajnega dokumenta NSA, ki ga je s pomočjo žvižgača Edwarda Snowdena objavil britanski časnik Independent. Takšno delovanje veleposlaništev je tudi v nasprotju z mednarodnim pravom. Prav zato je v Nemčiji britanski veleposlanik že poklican na zagovor na nemško zunanje ministrstvo. Hkrati pa je tiskovni predstavnik britanskega premiera Davida Camerona zanikal, da naj bi se kanclerka Angela Merkel in premier David Cameron pogovarjala o tem problemu in odnose med državama opisal kot »odlične«.

Televizija ARD je medtem s pomočjo infrardečih posnetkov nenavadne konstrukcije na strehi britanskega veleposlaništva v Berlinu tudi dokazala, da se je toplotno sevanje iz 'šotora' zmanjšalo takoj po prvih kritikah Angele Merkel na račun ZDA, ko je nemška kanclerka dejala, da vohunjenje med »prijatelji« ni »primerno«. To v Nemčiji vidijo tudi kot dokaz povezave britanskih obveščevalnih centrov z ameriškimi. Z napravo, ki je zakrita s stekleno konstrukcijo, ki ne moti signalov, naj bi upravljali obveščevalci CIA in NSA iz 'enote za posebne zbirke', ki je prisluškovala tudi mehiškemu predsedniku in še 34 drugim državnim poglavarjem. Vse skupaj naj bi se odvijalo v okviru 'Stateroom', kjer zbirajo prikrite SIGINT (obveščevalne signale) na področjih diplomatskih mest vključno z SCS (ameriških diplomatskih misijah) in vladnih komunikacijskih centrih (na britanskih misijah). Sistem naj bi bil nameščen tudi na lažnih oknih in različnih drugih arhitektonskih elementih. Prava narava vse te opreme je znana samo nekaterim v veleposlaništvih. »Instalacije so majhne tako po številu kot po obliki in glede osebja, ki jih oskrbuje. So skrite in njihova prava narava ni znana večini diplomatskega osebja v objektih, kjer so nameščeni,« razkriva dokument NSA. Dokument, ki ga je priskrbel Edward Snowden tudi opisuje, kako zelo pomembna so tuja veleposlaništva za NSA in njihove tajne agencije. Tako zelo so pomembne, da je bila v enem primeru v ZDA zgrajeno celo lažno veleposlaništvo izven Washingtona samo zato, da bi lahko testirali učinkovitost elektronskih prisluškovalnih sistemov.

Vse te operacije se izvajajo ob soglasju 'petih očes' - Kanade, Avstralije, Nove Zelandije, ZDA in Velike Britanije. Prav zaradi teh razkritij naj bi bila NSA, kot kaže še en njen dokument, prisiljena zapreti že okoli 100 podobnih vohunskih postaj po vsem svetu in jih preseliti v Veliko Britanijo. Poleg telefonskih pogovorov naj bi ti centri prestrezali tudi wi-fi zveze. V Evropi naj bi NSA od leta 2010 naprej upravljala z 19 takšnimi napravami. Dve od njih sta bili odkriti v Frankfurtu in Berlinu. Po oceni Independenta je »izjemno malo verjetno«, da ta oprema v Nemčiji ni bila namenjena tudi prestrezanju komunikacije Angele Merkel, za katero je znano, da veliko pogovorov opravi prav po telefonu. Za razliko od Angele Merkel pa so telefonski pogovori Alenke Bratušek – vsaj za zdaj – očitno varni pred ameriškimi in britanskimi prisluškovalci.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.