Darja Kocbek

, 08:35  |  Svet

Vir za bogatenje so manipulacije

V današnjem svetu ni proizvodnja in trgovina vir za bogatenje, ampak manipulacije in goljufije na globalni ravni. »Povedano z drugimi besedami, opravka imamo z institucionalizirano krajo, ki je vključena v finančni sistem. To ni nekaj, kar bi lahko opisali kot akumulacija kapitala iz produktivnih procesov, niti nekaj, kar bi nastalo z delom teh bogatih ljudi,« je v pogovoru za Press TV dejal profesor Michel Chossudovsky. Vir za bogatenje je razgradnja in uničenje realnega gospodarstva, kjer so majhna in srednje velika podjetja prisiljena bankrotirati. Bogatenje vodi do izločitve finančnega sistema iz realnega gospodarstva in masovne koncentracije lastništva.

Bogataši bogatijo v bistvu z manipulacijami prek špekulativnih poslov, imajo možnost, da varno izvajajo špekulativne transakcije s trgovanjem z izvedenimi finančnimi instrumenti in s prevarami, ker lahko vplivajo na trge, vedo, kaj se bo zgodilo, zato vedo, kaj morajo narediti. Istočasno vplivajo na politiko in zakonodajo, sodelujejo s politiki. Koncentracija lastništva je danes veliko drugačna, kot je bila v 20. stoletju, razlaga Chossudovsky.

Se bo to nadaljevalo, se bodo razmere slabšale, kako bi to lahko spremenili? Špekulacije bodo po njegovi oceni vodile do še večje koncentracije bogastva in premoženja, ker gospodarske politike to podpirajo z obširnimi varčevalnimi ukrepi, deregulacijo finančnih trgov, sklepanjem regionalnih trgovinskih sporazumov, ki spodrivajo majhna in srednja podjetja s trga. »Edina pot za odpravo koncentracije bogastva je politika reguliranja. Rekel bi, da bi eden od pomembnih instrumentov bil ukinitev špekulativnega trgovanja – trgovanja z izvedenimi finančnimi instrumenti, trgovanja na trgih z izvedenimi finančnimi instrumenti. To bi bil prvi korak,« pravi Michel Chossudovsky.

V dereguliranem okolju z vladami, ki to podpirajo, in zelo močnimi finančnimi institucijami to bogatenje povzroča revščino, masivno koncentracijo lastništva, masovno brezposelnost, razmere, ko ljudje ne morejo dobiti zaposlitve, niti za nizko plačo. To bo povzročilo masovne proteste, a hkrati zlasti v zahodnih državah lahko vidimo povečevanje policijskega aparata, nadzora, kar je v bistvu namenjeno zadušitvi protestnega gibanja. »Ta proces vodi svet v resno globalno krizo, kajti na eni strani vidimo razvoj gospodarstva luksuznih dobrin, razvoj proizvodnje orožja, vojnega gospodarstva. Istočasno vidimo propadanje proizvodnje osnovnih dobrin za veliko večino ljudi,« razlaga profesor Chossudovsky.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.