|  Politika

S skupščinami proti plačljivem študiju

© Tjaša Zajc

Na ljubljanskih fakultetah so danes in jutri organizirane skupščine, na katerih študentje nasprotujejo komercializaciji in plačljivem rednem študiju, ki ga predvideva novi zakon o visokem šolstvu. "Predlog Zakona o visokem šolstvu, ki ga je pripravilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, omogoča popolnoma plačljive študijske programe na javni univerzi, kar študentom omejuje splošno pravico do brezplačnega rednega študija," opozarjajo  Iskri.

"Predlog sicer dopušča 40 % plačljivih mest v okviru visokošolskega zavoda – Univerza v Ljubljani ima 11 % izrednega študija, kar pomeni skoraj štirikratno zvišanje! Prav tako je pokroviteljski odnos Ministrstva do študentov povsem neprimeren. Trditev, da študenti tako ali tako ne razumemo, o čem govorimo, kaže na aroganten odnos vladnih funkcionarjev do mladih, ki očitno ne smemo razmišljati z lastno glavo. Seveda z izjemo predstavnikov Študentske organizacije Slovenije, ki z vlado pridno sodeluje in zakon tudi podpira," so ogorčeni v Študentskem društvu Iskra.

V Iskri so prepričani, da predlagani zakon nikakor ni v interesu študentk in študentov, ogroženo je predvsem "kakovostno, javno in vsem dostopno izobraževanje". "Pri prihajajoči reformi študentskega dela ŠOS brani interese zasebnih parazitskih študentskih servisov, ki zgolj za objavo ponudb za delo in posredovanje dela ustvarjajo milijonske zasebne dobičke," menijo in predlagajo popolno prenovo študentskih organizacij, ki po njihovem razbijajo študentstvo. "Vzpostaviti moramo samostojno študentsko gibanje, ki bo samo prepoznalo svojo problematiko in artikuliralo svoje odgovore nanjo. To gibanje mora vključevati celotno študentsko populacijo."

Tako so organizirali skupščine, na katerih bodo razpravljali o predlogu zakona o visokem šolstvu in reformi študentskega dela. Po razpravah bodo študentje sprejeli splošne smernice nadaljnih akcij, dopuščajo tudi proteste.

Urnik skupščin

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.