Denis Vičič

, 15:05  |  Politika

Tri vstajniške skupine v novo stranko

Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja, Odbor za pravično in solidarno družbo ter nekateri člani Mreže za neposredno demokracijo so se odločili ustanoviti politično stranko.

Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja, Odbor za pravično in solidarno družbo ter nekateri člani Mreže za neposredno demokracijo so se odločili ustanoviti politično stranko.
© Borut Krajnc

Aktivni člani Gibanja Vseslovenske ljudske vstaje, Odbora za pravično in solidarno družbo in Mreže za neposredno demokracijo so napovedali nastanek nove stranke. Kdaj naj bi nastala, niso povedali, so pa skupaj imenovali koordinacijski odbor, ki bo pripravil vse potrebno za sklic ustanovnega kongresa. Tudi za ime stranke se bodo še dogovorili, najverjetnejše pa je Solidarnost.

»Vsako drobljenje sil, ki so nastale v vrenju ljudskih vstaj, pomeni veliko tveganje, da bodo zahteve naroda po ponovni vzpostavitvi solidarne in pravične Slovenije ostale neuresničene,« je Uroš Lubej iz VLV pojasnil nujo po združitvi različnih vstajniških iniciativ. »Ključno sporočilo današnjega dne je združevanje in sodelovanje. Ne gre le za voljo, ampak potrebo, za zavezo. Ljudem in politiki želimo vrniti dostojanstvo,« je odločitev nekaterih članov Odbora za pravično in solidarno družbo, da se vključijo v aktivno politiko in ne ostanejo samo na ulicah, obrazložil Damjan Mandelc. Da le protesti na ulici in debate v zaprti vstajniški skupini ne bodo zadoščali, pač pa bo nujen tudi nastop v politični areni, so se po besedah Lenarta Zajca zavedli tudi v Mreži za neposredno demokracijo.

Vse tri iniciative sicer ostajajo tudi del civilne družbe – ne bodo podpirale nobene stranke, ampak bodo delovale avtonomno in še naprej opozarjale na nespametne ali koristoljubne politične odločitve.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.