Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Katere svetovne banke so najbolj rizične

Kako rizične so velike banke? Svet za finančno stabilnost v Baslu skuša na to vprašanje odgovoriti s seznamom, na katerem je 29 največjih bank na svetu razdeljenih v štiri kategorije na podlagi ocene, kako močno bi njihov propad prizadel celoten finančni sistem. Odbor je pravkar objavil nov seznam. Na dnu lestvice, kjer so najmanj rizične banke, je novinka Industrial and Commercial Bank of China, na vrhu, kjer so najbolj rizične banke, pa so baselski analitiki dve banki ocenili kot manj rizični kot lani. To sta ameriška Citigroup in nemška Deutsche Bank, ki sta uvrščeni za eno kategorijo bolje. Sta zaradi tega res manj rizični, sprašuje nemški Spiegel.

Svet za finančno stabilnost, v katerem sedijo predstavniki centralnih bank in nadzorniki bank, na vprašanja o posameznih bankah ne odgovarjajo. Objavili pa so kriterije, po katerih ocenjujejo rizičnost posameznih bank. Teh je pet in so velikost banke, prepletenost z drugimi finančnimi družbami, internacionalizacija banke (merjena po terjatvah in obveznostih v tujini), kompleksnost poslovanja (merjena po velikosti lastnih poslov in po količini nereguliranih izvedenih finančnih instrumentov in vrednostnih papirjev brez tržne vrednosti), vloga banke v finančnem sistemu in možnosti, da jo v primeru propada nadomestijo druge banke.

Glavni kazalnik pri ocenjevanju je velikost banke, izražena v kreditih, ki jih banka dodeljuje, in finančnih papirjih, ki jih ima v svojih poslovnih knjigah.

V četrti kategoriji, ki je najbolj rizična (zelo velik pomen za sistem) sta na letošnji lestvici britanska banka HSBC in ameriška JP Morgan Chase. V tretji kategoriji (velik pomen za sistem) so britanska Barclays, francoska BNP Paribas, Citigroup in Deutsche bank. V drugi kategoriji (srednje velik pomen za sistem) so ameriške Bank of America, Goldman Sachs in Morgan Sgtanley, švicarski Credit Suisse in UBS, francoska Group Credit Agricole, japonska Mitsubishi UFJ FG in britanska Royal Bank of Scotland. Preostalih 16 bank s seznama je v prvi kategoriji (majhen pomen za sistem). Med njimi sta francoska Societe Generale in italijanska Unicredit Group.

Spiegel dvomi, da je Deutsche Bank letos upravičeno za kategorijo manj rizična. »Deutsche Bank ni manj nevarna kot prej,« ocenjuje analitik neodvisne hiše Fairesearch Dieter Hein. Če bi se sesula, bi jo morali reševati davkoplačevalci, pravi.

Na podlagi tega, v kateri kategoriji je banka, nadzorniki zahtevajo, koliko lastnega kapitala mora imeti, a Hein pravi, da je to manj pomembno, kajti trg zahteva višje stopnje kot nadzorniki. Mednarodni investitorji zdaj od bank zahtevajo vsaj 10 odstotkov lastnega kapitala. Vsaj glede tega je Deutsche Bank na dobri poti, kajti septembra ga je imela 9,7 odstotka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.