Igor Mekina

 |  Svet

Nemški ne brezpilotnim letalom

V novi koalicijski pogodbi med konservativci in socialnimi demokrati je zapisano, da Nemčija kategorično zavrača uboje s pomočjo brezpilotnih letal

Okvirni načrt koalicijske pogodbe, ki jo sestavljajo nemški konservativci (CDU-CSU) in socialdemokrati (SPD) prinaša številne pomembne novosti. Na zunanjepolitičnem in vojaškem pa je to vsekakor določilo o zavračanju ubojev s pomočjo brezpilotnih letal, ki je vzbudilo zanimanje tudi med tujimi mediji. V tem določilu nove nemške koalicijske pogodbe je namreč zapisano: »Kategorično zavračamo nezakonite uboje s pomočjo brezpilotnih letal. Nemčija bo podpirala uporabo neoboroženih vojaških sistemov s ciljem mednarodne razorožitve in nadzora nad oboroževanjem. Pred nabavo novega kvalitetnega orožja bomo temeljito preučili vse civilnodružbene in ustavne norme ter etična vprašanja.«

Omenjeno določilo nemške koalicijske pogodbe naj bi bilo v veljavni v naslednjih štirih letih. Določilo je tudi precejšen udarec za dosedanjega nemškega obrambnega ministra Thomasa de Mazièra, ki je za program Euro Hawk, torej za brezpilotna letala, ki naj bi letela tudi v nemškem zračnem prostoru, že doslej zapravil več sto milijonov dolarjev. Nemški obrambni minister je maja priznal, da se Nemčija z ameriškim izdelovalcev znanih brezpilotnih letal Predator ter z izraelskim podjetjem, ki izdeluje brezpilotna letala Heron, pogaja o nakupu 16 takšnih letal. Vendar pa so doslej opozicijski socialdemokrati, ki bodo postali del nove vlade, dali takoj jasno vedeti, da se zavzemajo za odlog teh nakupov.

Takšna določila nove koalicijske pogodbe niso nenavadna, saj je več nemških medijev, na primer NDR, Panorama in DW, poročalo o tajnih aktivnostih ameriške '66 brigade' v Nemčiji. Ameriške enote naj bi namreč na ozemlju Nemčije po poročilih teh medijev tajno ugrabljale in zasliševale različne domnevne teroriste, hkrati pa so operativci iz dveh ameriških vojaških baz vodili tudi napade na cilje v drugih državah, prav s pomočjo brezpilotnih letal. V nekaterih primerih so nemški obveščevalci dali ameriškim tudi potrebne podatke za napade v Pakistanu, med njimi tudi telefonske številke tarč. To so nato kritizirali tako v organizaciji Amnesty International kot tudi v nemških medijih

Z brezpilotnimi letali pa ima težave tudi ameriški predsednik Barack Obama. John Yoo, pravnik, ki je za Bushevo administracijo napisal tisti znameniti memorandum, s katerim je bilo kot zakonito razglašeno mučenje ujetnikov oziroma 'waterboarding', je na straneh Wall Street Journala opozoril na »pravi problem Obaminega navodila glede brezpilotnih letal«. Yoo, ki poučuje pravo na Univerzi Berkeley v Kaliforniji, je namreč napadel Obamino ubijanje teroristov na daljavo, s pomočjo brezpilotnih letal, kot še veliko večji napad na človekove pravice, kot pa je bil to primer z mučenjem zapornikov. »Namesto da bi ujeli teroriste – na osnovi česar je mogoče pridobiti najbolj pomembne informacije o Al Kaidi – se gospod Obama zanaša skoraj samo na napade z brezpilotnimi letali, s čemer se je izognil težavnim vprašanjem o zapiranju teroristov. Vendar pa te smrti z neba osebne svoboščine kršijo še veliko bolj, kot pa jih je kadarkoli 'vodno deskanje' treh voditeljev Al Kaide,« je Yoo zapisal v svojem članku.

ZDA pravzaprav sploh nimajo pravih pravil delovanja, ki bi določala pogoje za uporabo brezpilotnih letal. Razprave v ZDA se večinoma vrtijo le okoli pravice ameriških oblasti da ubijejo ameriške državljane (to se je zgodilo v štirih primerih) v tujini brez sojenja, ne pa glede vprašanja pravice do uporabe brezpilotnih letal v tujem zračnem prostoru, za napade na tuje državljane in 'upornike', ki dejansko sploh niso teroristi. Ameriški predsednik se sicer sklicuje na samoobrambo, ki jo dopušča tudi Ustanovna listina OZN, pa tudi na ameriško ustavo in kongresno resolucijo z dne 14. septembra 2001, ki ga pooblašča, da naj »z vso nujno in primerno silo« ukrepa zoper vse odgovorne za napade enajstega septembra, toda vse to še zmeraj ne daje prave mednarodnopravne podlage za ameriške napade v večini opisanih primerov. Vojna pravila namreč veljajo samo v času vojne in vsekakor ne pooblaščajo 'civilne' CIA-e za takšne napade v oddaljenih tujih državah.

Medtem pa se brezpilotna letala vse bolj ekstenzivno uporabljajo. Zunaj ZDA je v letu 2012 po podatkih AP uporaba brezpilotnih letal samo v Afganistanu narasla za 72 odstotkov. Po podatkih OZN so v Afganistanu leta 2012 s teh letal izstrelili 212 raket več kot leta 2011. Od leta 2006 so po podatkih Long War Journala brezpilotna letala pobila 150 civilistov, po podatkih organizacije za novo Ameriko (NAF) 305, medtem ko Biro za raziskovalno novinarstvo navaja število 893 smrtnih žrtev med civilisti. V Jemnu naj bi bilo v istem času ubitih med 646 do 928 ljudi, v vseh državah, kjer so bili takšni napadi izvedeni, pa preko tri tisoč.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.