|  Ekonomija

100 milijard za letala

Zalivski prevozniki za nova letala namenili več kot sto milijard

Zalivske letalske družbe so v Dubaju že prvi dan tamkajšnjega letalskega sejma razkrile obsežna naročila letal v skupni vrednosti več kot 100 milijard dolarjev. Naročil se lahko veseli predvsem ameriški Boeing, čeprav je nekaj posla pridobil tudi evropski Airbus. Dubajski letalski prevoznik Emirates je naročil 50 novih Airbusovih letal A380 v vrednosti 23 milijard dolarjev. S tem je družba postala prva, ki je letos kupila katerega od primerkov največjega potniškega letala na svetu, ob tem pa je le utrdila svoj sloves največjega uporabnika omenjenih letal.

Prvi mož Airbusa Fabrice Bregier je ob tem izpostavil, da so pri Emirates "že od začetka razumeli prednosti A380, kar se tiče učinkovitosti, ekonomičnosti in udobja potnikov". Letalski prevoznik pa se pri tem še ni ustavil. Emirates je namreč danes naročil tudi 150 Boeingov 777X, ki ga na sejmu prvič predstavlja ameriški letalski velikan. Gre za lažjo različico klasičnega modela 777, ki velja za najbolje prodajano letalo po letu 1990. Vrednost posla je ocenjena na 76 milijard dolarjev, naročilo pa vključuje opcijo za naročilo še 50 dodatnih letal.

Dubajski letalski prevoznik pa ni edini, ki je odprl denarnico. Družba Etihad Airways iz Abu Dabija je naročila 56 Boeingovih letal, od tega 25 777X v vrednosti dobrih 25 milijard dolarjev. Kupci iz Abu Dabija so naročili še 30 boeingov 787-10 dreamliner ter eno tovorno letalo 777-200. Poplavo naročil zaključuje prevoznik Qatar Airways, ki je podpisal pismo o nameri za nakup 50 boeingov 777X v vrednosti 19 milijard dolarjev.

Boeing je tako po lastnih navedbah vknjižil že več kot 250 naročil za svojo novo zvezdo. "Odziv na 777X je osupljiv," je na novinarski konferenci, namenjeni uradni predstavitvi letala, izpostavil predsednik Boeinga James McNerney. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.