|  Svet

V prvem krogu čilskih volitev zmagala Bacheletova

V prvem krogu nedeljskih predsedniških volitev v Čilu je zmagala socialistka Michele Bachelet, ki je predsedniški položaj opravljala že med letoma 2006 in 2010. Bacheletovi se tako obeta že drugi mandat na čelu države. Nekdanja predsednica je v prvem krogu zbrala 47 odstotkov glasov, predstavnica konservativcev Evelyn Matthei pa 25 odstotkov, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila volilna komisija.

"Nocoj smo zmagali in prizadevali si bomo za udobno zmago decembra," je dejala Bacheletova po objavi izidov prvega kroga volitev. Za zmago v prvem krogu bi bilo sicer treba zbrati več kot 50 odstotkov glasov. Drugi krog volitev bo 15. decembra.

Poleg Bacheletove in Mattheijeve se je za predsedniški položaj, ki ga zapušča Sebastian Pineira, potegovalo še sedem kandidatov.

62-letna Michele Bachelet je pred volitvami napovedovala, da se bo zavzela za reforme s ciljem zmanjšati velike razlike med revnimi in bogatimi v državi. Legalizirati želi splav ter dvigniti davke za podjetja, s čimer bi zagotovili brezplačen študij.

Čile ima enega najvišjih bruto domačih proizvodov na prebivalca v Južni Ameriki - ta presega 22.000 dolarjev - kljub temu pa polovica od 17 milijonov ljudi zasluži manj kot 500 dolarjev na mesec.

Bacheletova je hči nekdanjega generala, sicer pa ločena mati treh otrok. Podpira jo zavezništvo socialistov, krščanskih demokratov in komunistov.

60-letna Evelyn Matthei je bila doslej ministrica za delo, prej pa poslanka skrajno konservativne Neodvisne demokratične unije. Tudi njen oče je bil general in z Bacheletovo se poznata še iz otroštva. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.