|  Svet

Avstralija nadzorovala indonezijskega predsednika?

Glede na nova medijska razkritja naj bi avstralska tajna služba v preteklosti poskušala prisluškovati prenosnemu telefonu indonezijskega predsednika Susila Bambanga Yudhoyona. V Džakarti so na posvet poklicali svojega veleposlanika v Avstraliji. Tarče nadzora naj bi bili glede na dokumente tudi več sodelavcev indonezijskega predsednika ter njegova soproga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralska tajna služba naj bi leta 2009 dva tedna beležila čas, dolžino pogovorov in telefonske številke sogovornikov indonezijskega predsednika, prisluškovati pogovorom pa ji ni uspelo, je danes poročal avstralski radio ABC, ki se sklicuje na razkritja nekdanjega sodelavca ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna.

Indonezijska vlada se je na navedbe odzvala z ogorčenjem, zunanje ministrstvo pa je poklicalo na posvet indonezijskega veleposlanika v državi. Po besedah zunanjega ministra Martyja Natalegawe gre za "neprimerno dejanje med strateškima partnericama". "To ni dober dan v odnosih med Indonezijo in Avstralijo," je še dejal. Minister, pristojen za pravna in varnostna vprašanja, Djoko Suyanto je medtem napovedal, da namerava Indonezija preučiti sodelovanje s Canberro na vseh področjih.

V Džakarti so avstralskega veleposlanika na pogovor poklicali že v začetku meseca, ko so na dan prišla poročila, da so ZDA vohunile preko avstralskega veleposlaništva v državi. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.