|  Politika

Koalicija pili zakon o državnem holdingu

Uroš Čufer

Uroš Čufer
© RTV SLO

Koalicijski partnerji pilijo zadnje podrobnosti sprememb zakona o Slovenskem državnem holdingu. Nekaj pomislekov oz. zahtev imata DeSUS in SD, a podrobnosti približevalnih različic partnerji ne razkrivajo. Finančni minister Uroš Čufer je po kolegiju pri premierki Alenki Bratušek izrazil pričakovanje, da bo zakon na vladi že ta četrtek.

Čufer je v izjavi novinarjem pojasnil, da se bo glede sprememb zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) še ta teden pogovarjal s člani Ekonomsko-socialnega sveta. Sicer pa poskuša stališča zbližati tudi z dvema koalicijskima partnericama, SD in DeSUS. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je po kolegiju pri predsednici vlade ponovil, da DeSUS in Zveza društev upokojencev Slovenije želita samostojnost Kapitalske družbe znotraj SDH in tudi, da se deset odstotkov sredstev od prodaje državnega premoženja namenja pokojninski blagajni.

Če se bosta DeSUS in ministrstvo za finance glede tega uskladila, lahko koalicija računa tudi na podporo DeSUS. Če kompromisa ne bo, pa je podpora vprašljiva, je dodal vodja poslancev te stranke. V DeSUS bodo razpravo o SDH nadaljevali verjetno v torek.

Tudi Jurša pričakuje, da bi lahko bil zakon o SDH na vladi že ta teden. A za zdaj ne razkriva, kakšen je zadnji predlog ministra za finance in koliko natančno so stališča zbližali. Z enim od zadnjih predlogov Jurša osebno ni bil zadovoljen.

Izjave prvaka SD Igorja Lukšiča novinarjem po kolegiju ni uspelo dobiti. Minister za notranje zadeve in prvak DL Gregor Virant pa je dejal, da je zakon o SDH praktično usklajen. Sam kot bistveno izpostavlja namero, da pri imenovanju nadzornega sveta ne bodo gledali na strankarske kvote, temveč bodo pomembne kompetence in integriteta kandidatov. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.