|  Družba

»Američani morajo pojasnjevati, ne pa se zapletati v protislovja«

Vohunjenje ZDA razburja nemški bundestag

Nemški informacijski pooblaščenec Peter Schaar pa je v razpravi zahteval boljši nadzor nad obveščevalnimi službami v Nemčiji.

Nemški informacijski pooblaščenec Peter Schaar pa je v razpravi zahteval boljši nadzor nad obveščevalnimi službami v Nemčiji.
© YahooNews

Nemški bundestag danes na izredni seji razpravlja o aferi, ki jo je z razkritjem spornih praks ameriških obveščevalcev sprožil žvižgač Edward Snowden. Kanclerka Angela Merkel je znova zahtevala pojasnila Washingtona, Zeleni in Levica pa želijo Snowdna povabiti v Nemčijo. Po razkritju, da so ZDA več let prisluškovale njenemu mobilnemu telefonu, je Merklova od ZDA znova zahtevala pojasnila.

Transatlantski odnosi so bili po njenem zaradi obtožb na račun ZDA "postavljeni na preizkus". "Obtožbe so hude in morajo biti razjasnjene. In še pomembneje: za prihodnost mora biti zgrajeno novo zaupanje," je v budnestagu poudarila kanclerka. Merklova je menila, da so aktualne obtožbe pomembne tudi za pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA. V takšnih pogovorih gre namreč po njenem vedno tudi za zaupanje. Ob tem je poudarila, da ostaja odnos z ZDA kljub aferi, v središču katere je ameriškega Agencija za nacionalno varnost (NSA), "izjemnega pomena" za Nemčijo in Evropo.

Še aktualni notranji minister Hans-Peter Friedrich je bil medtem kritičen do ravnanja ZDA v odzivu na afero. "Američani morajo pojasnjevati, ne pa se zapletati v protislovja, " je poudaril. To po njegovem velja tudi za "domnevno" prisluškovanje telefonu Merklove. "Molk vodi k nastanku teorij zarote," je poudaril. Opozicijski poslanci pa so medtem znova pozvali, naj Nemčija v državo spusti Snowdna. Levica in Zeleni namreč zahtevajo oblikovanje preiskovalnega odbora, pred katerim bi pričal Snowden. Konservativna unija CDU/CSU Merklove ter socialdemokrati (SPD) možnosti oblikovanja preiskovalnega odbora na drugi strani ne izključujejo, do pričanja Snowdna pa so skeptični. Merklova se glede tega v bundestagu še ni izrekla.

ZDA Snowdna iščejo zaradi izdaje zaupnih dokumentov. Nekdanji pogodbeni sodelavec NSA je trenutno v Rusiji, ki mu je podelila enoletni začasni azil. Levica je ob tem zahtevala zakon za zaščito žvižgačev, kot je Snowden, in tudi izpostavila temeljne točke takšnega zakona. Tako naj bi bili med drugim delojemalci, ki opozorijo na nepravilnosti v svojih podjetjih ali institucijah, zaščiteni pred sodnim pregonom.

Nemški informacijski pooblaščenec Peter Schaar pa je v razpravi zahteval boljši nadzor nad obveščevalnimi službami v Nemčiji. Po njegovem trenutno na tem področju obstajajo "velike pomanjkljivosti" in ogromno prostora, v katerem lahko obveščevalci delujejo brez nadzora. Notranji minister Friedrich je sicer te obtožbe zavrnil in poudaril, da nadzor nad obveščevalnimi službami izvajajo tudi pristojne komisije bundestaga. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.