|  Družba

Googlu kazen zaradi kršenja zasebnosti

Spletni velikan Google je v ponedeljek privolil v plačilo 17 milijonov dolarjev poravnave 37 zveznim državam ZDA in prestolnici Washington, ker je kršil pravico do zasebnosti uporabnikov spletnega brskalnika Safari na računalnikih podjetja Apple. Google se je oktobra 2011 z Zvezno komisijo za trgovino (FTC) dogovoril, da ne bo uporabljal spletnih piškotkov za sledenje uporabnikov Safarija brez njihovega dovoljenja, s čimer je potem ugotovil, kaj jih zanima, da jih je lahko zasipal s ciljanimi oglasi. Google je potem dogovor prekršil in FTC ga je lani privila za plačilo 22,5 milijona dolarjev odškodnine.

Za iste grehe v letih 2011 in 2012 so Google preganjali tudi pravosodni ministri zveznih držav. Dogovor o poravnavi je v ponedeljek oznanil pravosodni minister države New York Eric Schneiderman, katerega država bo dobila okrog 900.000 dolarjev. Google ni priznal krivde, ampak bo le odštel vsoto, ki je za podjetje s tremi milijardami dobička v zadnjem četrtletju drobiž. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.