Darja Kocbek

, 08:10  |  Ekonomija

Tudi v Švici konec meseca zmanjka

Po plačilu položnic ima vsak četrti Švicar na koncu meseca prazno denarnico, 27 odstotkov pa jih je celo prepričanih, da nimajo dovolj denarja, da bi lahko živeli človeka vredno življenja, sta pokazali študiji, ki ju je objavila družba Intrum Justitia. Toda 28 odstotkov jih je odgovorilo, da vsak mesec lahko prihranijo določen znesek, 56 odstotkov pa jih ima denar za nepredvidljive stroške.

Kot poroča spletni portal Blick, ima skoraj dve tretjini Švicarjev pregled nad svojimi mesečnimi izdatki, več kot tretjina jih je odgovorilo, da je treba račune plačevati v roku. Z zamudo Švicarji v glavnem plačujejo davke, četudi jim zaradi tega grozijo globe in zamudne obresti. Prav tako jih veliko plačuje s plačilom računov za zdravstvo. Veliko bolj upoštevajo roke za plačilo najemnine in računov za električno energijo, je pokazala študija.

Anketarji so Švicarje tudi spraševali o finančnih razmerah v EU, čeprav Švica ni članica EU. Več kot 40 odstotkov jih je prepričani, da so v boljšem finančnem položaju kot »povprečni državljan EU«. Osem od desetih vprašanih je odgovorilo, da EU svojih financ nima pod nadzorom. Da tudi švicarska vlada financ nima povsem pod nadzorom, ugotavlja 30 odstotkov Švicarjev.

Najpogostejši razlog za to, da Švicarji zaidejo v finančne težave, so stroški za zdravljenje (81 odstotkov), drugi najpogostejši razlog je izguba službe (76 odstotkov). V EU je najpogostejši razlog, da ljudje zaidejo v finančne težave, izguba delovnega mesta, sledijo jim računi za energijo in cene bencina, je pokazala anketa European Consumer Payment Report.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.