Veš, nadškof, svoj dolg?

Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference (SŠK) Tadej Strehovec se je v prejšnji številki Mladine odzval na naš zapis, da izmed vseh 42 registriranih verskih skupnosti zgolj katoliška cerkev (RKC) ne oddaja letnih poročil AJPES-u. Zapisal je, da RKC po kanonskem pravu in na podlagi mednarodnega sporazuma s Svetim sedežem posluje prek SŠK. Zaradi tega »pravni subjekt Katoliška Cerkev« letnih poročil ne oddaja, jih pa oddaja SŠK ter tudi vseh 800 različnih, samostojnih pravnih oseb, vsaka zase, ki sestavljajo RKC v Sloveniji.

Za razjasnitev dileme smo se na Mladini ponovno obrnili na AJPES, kjer vztrajajo, da je RKC v prekršku. Iz AJPES-a so nam tokrat sporočili, da so po slovenski zakonodaji za predložitev letnih poročil »zavezane samo registrirane cerkve in druge verske skupnosti, vpisane v Register cerkva in drugih verskih skupnosti, ne pa pravne osebe, ki sestavljajo Katoliško cerkev v Sloveniji, katere omenja gospod dr. Tadej Strehovec«. Dodali so še, da »Slovenska škofovska konferenca (MŠ 1514733000 in DŠ SI80345751) ni vpisana v Register cerkva in drugih verskih skupnosti, torej ni zavezana za predložitev letnih poročil AJPES in jih tudi ne predlaga. Ponovno smo preverili oddajo letnih poročil za leto 2012 in ugotovili, da ga Katoliška cerkev (MŠ 2301148000 in DŠ 41242963) ni predložila«.

Lep pozdrav,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.