Igor Mekina

 |  Svet

»Letala lahko sestrelimo«

Kitajsko obrambno območje nad otoki Diauju/Senkaku sta že preleteli dve japonski civilni in dve ameriški vojaški letali, Kitajska pa trdi, da prelete spremlja in opozarja 'vsiljivce' na možnost sestrelitve

Spor med Kitajsko in Japonsko glede suverenosti nad otočjem, ki ga na Japonskem imenujejo Senkaku, na Kitajskem pa Diauju, se še vedno zaostruje. Potem, ko je Kitajska razglasila »vzhodno kitajsko obrambno-identifikacijsko območje« (ADIZ) nad spornimi otoki v južnem kitajskem morju, sta območje najprej napovedano preleteli dve japonski civilni letali. Obe letali sta takoj zatem na zahtevo japonskega ministrstva za transport napovedali, da v prihodnje ne bosta več napovedovali svojih preletov otokov, ki jih ima za svoje tudi Japonska.

Kmalu zatem sta sporno območje - znova nenapovedano – preletela še dva ameriška bombnika B-52. S tem so ZDA dale jasno vedeti, da zanje omenjeno območje ne obstaja in da bodo ZDA Japonski stale ob strani v skladu z petim členom pogodbe o zavezništvu. ZDA so kitajsko potezo po poročanju Financial Timesa obenem razglasile za »provokacijo«.

Vendar so kmalu zatem kitajske oblasti na pot proti območju poslale svojo (edino) letalonosilko, hkrati pa so v obrambnem ministrstvu sporočili, da so spremljali prelet ameriških bombnikov skozi »njihovo« območje. Istočasno je državna televizija objavila intervju z generalom vojaškega letalstva v Kitajski ljudski armadi, ki se je v glavnem vrtel okoli težav glede novo razglašenega letalskega obrambnega območja (ADIZ). General Qiao Liang je dejal, da se v območju zahteva od letal, da se predstavijo, da bi se na ta način ugotovilo, ali so letala »sovražna«, podobno pa ravnajo tudi druge države v okoli 20 podobnih območjih v svetu. Na vprašanje, kaj pomeni to, da se kitajsko območje prekriva z japonskim, je general dejal, da bi se lahko reklo tudi obratno, da se »japonsko območje prekriva z našim«.

»Če plovilo, ki bi vdrlo v prostor, ne bi želelo upoštevati naših opozoril, potem bi naši piloti imeli pravico, da ga sestrelijo,« je po poročanju strani The Diplomat dejal kitajski general. S tem so se znova nekoliko dvignile 'stave' v območju, ki predstavlja resno potencialno krizno žarišče. Mimogrede, številni analitiki, med drugim tudi avtor Spopada civilizacij Samuel P. Huntington, so predvidevali, da bi lahko do naslednjega večjega konflikta v svetu prišlo prav v Aziji, med Kitajsko in sosedami, zaradi spornih razmejitev na geopolitično pomembnem področju. To sicer ne pomeni, da bi se to lahko zgodilo že kmalu, toda vse bolj verjetno je, da bo v spornem območju prihajalo do vse več 'bližnjih srečanj' letal, ki bodo druga drugo opozarjale, da se 'vsiljivci' nahajajo v suverenem območju Japonske oziroma Kitajske. To pa bi lahko povečalo tudi možnost neželenega incidenta z resnimi posledicami.

Kitajska je namreč 23. novembra nad otočjem Diauju/Senkaku razglasila novo »območje zračne obrambe«, izdala posebna navodila in pravila za prelet omenjenega območja ter napovedala, da bodo proti letalom, ki bi si drznila kršiti omenjena pravila, izvedli »izredne obrambne ukrepe« s strani kitajskih oboroženih sil. Japonska, ki je otoke leta 2012 nacionalizirala in s svojimi ladjami in letali pogosto patruljira nad njimi, je takoj poslala uraden protest Pekingu. Vsako letalo, ki bi želelo preleteti omenjene otoke, bi v prihodnje moralo kitajskemu zunanjemu ministrstvu in kitajski upravi za civilno letalstvo najprej poslati načrt preleta. Obenem morajo biti takšna letala tudi v neprestanem radijskem stiku s kitajskimi oblastmi. Kitajska sicer ni jasno napovedala, katere »obrambne ukrepe« bi lahko uporabila proti letalom, ki se ne bodo držala teh pravil, toda iz mednarodne prakse je znano, da lahko v skrajnem primeru to pomeni prestrezanje tujih letal s pomočjo lovcev v zraku oziroma sestrelitev letal, ki bi kršila kitajski zračni prostor.

Številne države sveta imajo podobna območja preletov, težava s kitajskim območjem pa je v tem, da se prekriva z japonskim območjem. Japonska je že zagrozila, da omenjenega kitajskega območja ne bo spoštovala ter da bo bo nad otoki »sestrelila kitajska brezpilotna letala«, če bodo le-ta vstopila v zračni prostor nad otoki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.