|  Družba

Poziv Svobodne univerze: Ministrstvo naj pripravi nov predlog Zakona o visokem šolstvu

Miran Zupanič, član Svobodne univerze.

Miran Zupanič, dekan AGRFT in član Svobodne univerze, ki že nekaj let prepričuje politiko, da kultura ni samo strošek. 
© Borut Krajnc

Na tridnevnem posvetu Svobodne univerze, v katero so vključeni pedagoški in nepedagoški delavci ter študentje Univerze v Ljubljani, so udeleženke in udeleženci obravnavali predlog Zakona o visokem šolstvu. Posvet so sinoči zaključili s pozivom, da naj Ministrstvo pripravi nov predlog Zakona. Miran Zupanič iz Svobodne univerze posebej opozarja, da bo jutri ob 12.00 na Masarykovo 16 (vložišče MIZŠ) neznano število profesorjev in študentov prineslo svoje pisne prispevke za javno razpravo o predlogu ZVIS-a.

Udeleženke in udeleženci tridnevnega posveta Svobodne univerze o predlogu Zakona o visokem šolstvu so ugotovili, da je Senat Univerze v Ljubljani utemeljeno predlagal podaljšanje javne razprave in da je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport to neupravičeno zavrnilo. Ugotavljajo tudi, da visoko šolstvo potrebuje konceptualno domišljeno in na analizi utemeljeno pripravo povsem novega predloga zakona o visokem šolstvu. Pripravljalec naj bi pri pripravi novega predloga zakona upošteval številne argumentirane predloge iz dosedanje razprave, vključno z gradivom, ki je dostopno na spletnih straneh Svobodne univerze.

V ponedeljek, 25. novembra, na prvi dan posveta Z glavo skozi zakon, so svoja mnenja o predlogu Zakona o visokem šolstvu predstavili: dr. Rado Bohinc, dr. Lilijana Burcar, dr. Zdenko Kodelja, mag. Hedvika Pavlica Kolman, dr. Boris A. Novak, Matej Prijatelj, dr. Ivan Svetlik in dr. Pavel Zgaga.V razpravi sta na vprašanja odgovarjala tudi državni sekretar dr. Mirko Pečarič in predstavnik ŠOS-a, Timotej Vitez. Razpravo je moderiral Miran Zupanič.

V torek, 26. novembra, na drugi dan posveta Z glavo skozi zakon, je razpravo je moderirala dr. Aleksandra Kanjuo-Mrčela, svoja mnenja o predlogu Zakona o visokem šolstvu pa predstavili: dr. Karin Cvetko Vah, Božidar Kolar, mag. Mirjam Kotar, dr. Tomaž Sajovic in dr. Aleksander Sašo Slaček Brlek. V odsotnosti dr. Monike Kalin Golob je njen vnaprej pripravljen prispevek prebrala moderatorka dr. Aleksandra Kanjuo-Mrčela. V razpravi sta na vprašanja odgovarjala tudi vodja sektorja za visoko šolstvo (MIZŠ) mag. Mirko Stopar in predstavnik ŠOS-a, Timotej Vitez.

V sredo, 27. novembra, na tretji in sklepni dan posveta, pa so svoja mnenja o predlogu Zakona o visokem šolstvu predstavili: dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, dr. Jure Derganc, dr. Srečo Dragoš, dr. Slavko Gaber, Miha Grum, dr. Branka Kalenić Ramšak, Jaša Lategano in dr. Maja Makovec Brenčič. Razprave se je kot predstavnica MIZŠ udeležila Mišela Mavrič, PhD, v.d. generalne direktorice Direktorata za visoko šolstvo (minister, dr. Jernej Pikalo in državni sekretar, dr. Mirko Pečarič sta imela druge obveznosti) in predsednik ŠOS-a Mitja Urbanc. Razpravo je moderiral dr. Gorazd Kovačič. (mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.