|  Svet

V Bangkoku spopadi med demonstranti in varnostnimi silami

V Bangkoku so danes znova izbruhnili spopadi med varnostnimi silami in demonstranti, ki zahtevajo odhod premierke Yingluck Shinawatra. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je policija proti demonstrantom uporabila solzivec. Varnostne sile so popolnoma zaprle dostop do nekaterih vladnih poslopij.

Zaradi nemirov - ti so konec tedna terjali štiri življenja - so danes v Bangkoku zaprte nekatere šole in univerze, vodja protestnega gibanja Suthep Thaugsuban pa je v nedeljo pozval vladne uslužbence, naj danes začnejo stavko.

Protestniki, med katerimi je največ privržencev monarhije, prebivalcev juga države in pripadnikov srednjega razreda, zahtevajo odstop premierke Yingluck, mlajše sestre nekdanjega premiera Thaksina Shinawatre, ki po njihovem mnenju dejansko vodi vlado.

Yingluck je v četrtek protestnikom ponudila pogajanja, a jo je njihov vodja Suthep Thaungsuban zavrnil, češ da je njihov edini cilj konec Thaksinovega režima na Tajskem. To so najmnožičnejši protesti na Tajskem po letu 2010, ko je takratna vlada krvavo zatrla za opozicijske proteste. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.