Tea Wutte

 |  Svet

Putin - slabič in multimilijarder?

Ruski komentator trdi, da ima Vladimir Putin pod nadzorom najmanj 40 milijard dolarjev kapitala v različnih družbah za trgovanje z nafto in plinom

V Nemčiji je izšla knjiga, ki je precej razburkala rusko javnost in to kljub temu, da njen avtor v Rusiji za svoje delo ni uspel najti niti enega založnika. Prav v trenutku, ko v Rusiji Putin beleži najnižjo (še vedno pa 54-odstotno) popularnost v svoji karieri, se je namreč pojavila knjiga, ki se ukvarja z osebnostjo ruskega predsednika. Avtor knjige Vladimir: celotna resnica o Putinu je Stanislav Belkovski, ki v knjigi ruskega predsednika Vladimirja Putina slika v precej drugačni luči od tiste, v kateri sicer predsednika Ruske federacije in največje države na svetu opazuje domača javnost.

Za Belkovskega je Putin pravzaprav slabič, ki se boji ljudi in se najbolje počuti v družbi z živalmi, njegove pogoste gole 'macho' fotografije pa naj bi bile samo maska za prikrivanje njegove popolne aseksualnosti oziroma celo prikritega homoseksualizma. Dvainštiridesetletni Stanislav Belkovski je sicer informatik z moskovske Fakultete za ekonomsko kibernetiko, v Rusiji pa je znan kot eden od bolj opaznih medijskih komentatorjev. Leta 2002 naj bi bil s strani Kremlja angažiran v kampanji proti tajkunu Mihailu Hodorkovskemu in njegovemu podjetju Jukos. Bil je tudi tesen sodelavec Borisa Berezovskega, tajkuna, ki je pred Putinom zbežal iz Rusije v Veliko Britanijo. Belkovski je doslej objavljal tudi v tujih medijih, med drugim v New York Timesu, Wall Street Journalu, Guardianu, Spieglu in Die Weltu.

Belkovski ob tem trdi, da je bil Vladimir Putin v resnici rojen dve leti pred uradnim rojstvom, saj naj bi bil Putinov oče alkoholik, zaradi česar je mati malega Vladimirja odpeljala v Gruzijo. Od tam naj bi bil poslan v Leningrad, kjer naj bi ga posvojili njegovi poznejši starši. Belkovski za to ne navaja nobenih dokazov, pač pa se sklicuje na »znanega preiskovalnega novinarja«, ki naj bi preiskoval dejstva v zvezi s Putinovim rojstvom. Putin naj bi zato vse življenje »iskal pravega očeta«, nadomestnega pa naj bi tako našel tudi v Borisu Jelcinu, nekdanjemu predsedniku Rusije. Njegov drugi nadomestek očeta naj bi bil Roman Abramovič, ruski oligarh, ki je bil tudi sam sirota.

Putin naj bi bil skrajno osamljen politik, kar naj bi dokazovale tudi njegove pogoste fotografije z živalmi – labradorcem Connyem, bolgarskim ovčarjem Buffyem in tigrom, ki naj bi ga Putin celo sam uspaval. Po oceni Belkovskega so piarovski trik tudi govorice o aferi, ki naj bi jo imel Putin z nekdanjo gimnastičarko in poslanko Dume Alino Kabajevo, cilj govoric, ki naj bi jih širile tajne službe, pa naj bi bilo prikrivanje Putinove aseksualnosti in homoseksualnosti.

Belkovski tudi trdi, da je Putin v resnici zelo bogat, saj naj bi imel 4,5 odstotka lastništva v Gazpromu, 37 odstotkov lastništva pa v Surgutnjeftegazu, podjetju, ki je imelo nekoč tudi petino lastništva v madžarskem MOL-u. Putin naj bi imel tudi več kot 50 odstotkov lastništva v švicarskem podjetju za trgovanje z nafto Gunvor, vrednost delnic vseh treh podjetij pa naj bi presegala 40 milijard dolarjev. Uradno je Putin sicer lastnik 75-kvadratnih metrov velikega stanovanja in garaže v Moskvi, majhne parcele blizu Moskve in dveh avtomobilov znamke Volga iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Hkrati pa so Putina slikali tudi z dragimi urami, ki po nekaterih ocenah stanejo preko 200.000 evrov.

Vendar pa Belkovski za svoje trditve ne navaja trdnih dokazov. V službi za stike z javnostjo ruskega predsednika so se odzvali s sporočilom, v katerem so vse navedbe Belkovskega označili za neresnice. Vendar Vladimir Putin zoper komentatorja istočasno ni vložil tudi tožbe, s katero bi ga po sodni poti razkrinkal kot lažnivca – čeprav je seveda tudi res, da bi sodišča lahko presodila v korist Belkovskega, saj morajo v skladu z evropsko prakso politiki zato, ker so javne osebnosti,trpeti precej večjo stopnjo kritike kot navadni državljani. Knjiga bo zagotovo šla v dobro prodajo, na pravo resnico o Putinu pa bo verjetno potrebno še nekoliko počakati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.