Brezplačno ali zastonj?

Spoštovani,

V tedniku Mladina št. 47 z dne 22.11.2013 ste v članku na 10. in 11. strani z naslovom »Brezplačno ali zastonj?« in podnaslovom »Ministrstvo za pravosodje plačalo izdelavo predloga zakona, ki so ga vrgli v koš« med drugim zapisali (prvi odstavek na 11. strani): »Po podatkih ministrstva so pri pisanju osnovne različice, torej zakona o sistemski razdolžitvi, sodelovali trije zunanji svetovalci, odvetnika Andrej Simončič in Marko Zaman ter profesor na pravni fakulteti dr. Marko Simoneti. Čeprav naj bi bilo svetovanje pro bono, sta slednja za svoje delo prejela po dva tisoč evrov, Simonič, kot eden izmed ustanovnih članov Državljanske liste, pa niti evra…«

Poudarjam, da pri pripravi besedila Zakona o sistemski razdolžitvi nisem sodeloval. Kot predsednik Zbornice upraviteljev Slovenije pa sem bil povabljen in se tudi udeležil dveh sestankov, na katerih se je obravnaval predlog zakona. Niti ne obstaja oziroma mi ni znan noben sklep o imenovanju komisije za pripravo zakona, s katerim bi bil imenovan v komisijo za oblikovanje besedila zakona. Niti sam kot fizična oseba, niti kot odvetnik ali kot Marko Zaman s.p. (v pravno organizacijski obliki samostojnega podjetnika opravljam funkcijo stečajnega upravitelja) nisem iz naslova »sodelovanja« pri pripravi Zakona o sistemskem razdolžitvi prejel niti enega centa. Prav tako ni prejela nobenih sredstev Odvetniška pisarna Zaman d.o.o., katere direktor sem. Na enak način kot pri Zakonu o sistemski razdolžitvi sem sodeloval tudi pri pripravi novele ZFPPIPP-E; se pravi, bil sem (kot predsednik ZUS) povabljen na sestanke, na katerih se je obravnavala novela, nisem pa bil imenovan v komisijo, prav tako nisem dobil nikakršnih sredstev za sodelovanje. Prvič sem bil s sklepom imenovan v komisijo za pripravo zakona pri oblikovanju novele ZFPPIPP-F, pri čemer naj bi za svoje delo v komisiji prejel znesek 1.500,00 EUR.

Lep pozdrav,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.