|  Ekonomija

Alenka osvaja Italijo

Na konferenci v Milanu zanimanje za krepitev sodelovanja

Bratuškova se je tretje investicijske konference v Milanu udeležila skupaj z italijanskim premierom Enricom Letto.

Bratuškova se je tretje investicijske konference v Milanu udeležila skupaj z italijanskim premierom Enricom Letto.
© ANSA

Na investicijski konferenci v Milanu je sodelovalo 179 italijanskih podjetij, ki jim je slovenska premierka Alenka Bratušek predstavila investicijske priložnosti v Sloveniji. "Verjamem, da je možnosti za krepitev sodelovanja še veliko in da imajo naši, že doslej zelo dobri odnosi, tudi v prihodnje velik potencial," je poudarila. Bratuškova se je tretje investicijske konference v Milanu udeležila skupaj z italijanskim premierom Enricom Letto. Na njej je slovenska vlada tujim podjetjem predstavlja privatizacijo državnih deležev v izbranih slovenskih podjetjih in možnosti za tuje neposredne investicije v Sloveniji.

Italija predstavlja za Slovenijo drugi največji izvozni trg, hkrati pa je bila Italija v letu 2012 tudi trg, od koder je Slovenija med vsemi državami največ uvozila. Blagovna menjava je lani dosegla 6,4 milijarde evrov, menjava storitev pa 1,3 milijarde evrov. Italija se po obsegu tujih neposrednih investicij v Sloveniji med tujimi investitorji uvršča na tretje mesto. "V Sloveniji je trenutno za 11,7 milijarde evrov tujih neposrednih investicij, od tega pa jih le slabih sedem odstotkov prihaja iz Italije. Poleg privatizacije in investicijskih priložnosti, predstavljenih na konferenci, se priložnosti kažejo še na področju turizma in avtomobilske industrije," je, kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, na konferenci povzela Bratuškova.

Dodala je še, da v Sloveniji deluje precej velikih, pa tudi srednjih in majhnih podjetij v italijanski lasti. Italijanski investitorji Slovenijo prepoznavajo kot privlačno destinacijo za širitev svoje dejavnosti, saj cenijo motivirano delovno silo, jezikovne sposobnosti, ustrezno davčno okolje, dobro geografsko lego, izvozno usmerjenost, inovativnost ter druge dejavnike. Po Lettovih besedah Italija pozorno spremlja razvoj privatizacijskih procesov v Sloveniji. Pomembno je, da pri tem svoje priložnosti prepoznajo tudi italijanska podjetja, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Državi naj bi skupaj s Hrvaško pripravljali tudi strategijo o razvoj luk v Jadranskem morju. Na to temo naj bi se strani prihodnje leto srečale v Sloveniji, navaja Ansa. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.