|  Svet

Lažje se diha: Dijsselbloem verjame v Slovenijo

Dijsselbloem prepričan, da se bo Slovenija uspešno soočila z bančnim izidom

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je danes v Bruslju izrazil prepričanje, da se bo Slovenija uspešno soočila z izidom bančnega pregleda, ki bo po njegovih informacijah objavljen ta teden. Državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko bo finančnim ministrom držav v območju evra danes na kratko poročal o stanju v Sloveniji, a poglobljene razprave ne bo, saj se še čaka na izid bančnega pregleda, ki naj bi bil objavljen v četrtek.

Na vprašanje, kaj pričakuje danes v povezavi s Slovenijo, je Dijsselbloem ob prihodu na zasedanje odgovoril, da "zelo malo". "Čakamo na izid bančnega pregleda. Če sem pravilno obveščen, bo objavljen ta teden," je dejal. "Potem nam bo slovenska vlada povedala, kako se bo z izidom soočila. Sem pa precej prepričan, da se bo z izidom soočila uspešno. Počakajmo na izid," je še povedal šef evroskupine.

Po prvotnih načrtih bi moral o Sloveniji poročati finančni minister Uroš Čufer, ki se je s premierko Alenko Bratušek udeležil investicijske konference v Milanu, a ga v Bruselj zaradi bolezni ne bo. To bo že tretje zasedanje evroskupine zapored, ki se ga ne udeležuje. Šef evroskupine je novico, da slovenskega ministra ne bo, komentiral z besedami: "Slišal sem, da je zbolel. Zelo sem razočaran zaradi tega, a tudi njegov namestnik je vselej zelo kompetenten, tako da bomo tokrat zmogli brez njega."

Slovenijo je ob prihodu na zasedanje na kratko komentiral tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, ki pa je dejal le, da bo "pozorno poslušal", kaj bosta povedali Slovenija in Evropska komisija. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.