|  Svet

Ameriška vlada prodala vse delnice General Motorsa

Največje avtomobilsko podjetje v ZDA General Motors je v ponedeljek izgubilo vzdevek "Vladni Motors" (Government Motors), saj je finančno ministrstvo ZDA prodalo še zadnje delnice, ki jih je imelo v lasti, odkar je država leta 2008 in 2009 rešila podjetje pred propadom. Ameriška vlada je na višku finančne krize posredovala in rešila ključna podjetja, večinoma banke, ki so krizo zakuhale. Pomoč sta dobili tudi avtomobilski podjetji General Motors in Chrysler, ki je bil prodan italijanskemu Fiatu. Vlada je za reševanje podjetij namenila skupaj 421,8 milijarde dolarjev proračunskega denarja.

Finančno ministrstvo ZDA z veseljem ugotavlja, da je dobilo nazaj 432,7 milijarde dolarjev. V to je vštetih tudi 10,5 milijarde dolarjev izgube za reševanje General Motorsa. Vlada mu je namenila skupaj 49,5 milijarde dolarjev, s prodajo delnic, ki se je začela novembra 2010, pa je dobila nazaj 39 milijard dolarjev. Finančni minister Jacob Lew izgubo obžaluje, vendar pa je zatrdil, da bi brez posredovanja v korist General Motorsu ZDA izgubile milijon delovnih mest, iz tedanje recesije pa bi nastala globoka gospodarska depresija.

Predsednik ZDA Barack Obama je v nasprotju s svojim republikanskim protikandidatom leta 2012 vztrajal pri upravičenosti pomoči, medtem ko je Mitt Romney menil, da bi morala ameriška avtomobilska industrija v stečaj. Obama je iz Afrike sporočil, da se je industrija sedaj postavila nazaj na lastne noge in proizvaja tehnično dovršena in varčna vozila, ki se kupujejo po vsem svetu.

V podjetju GM so prepričani, da se bo prodaja sedaj še bolj povečala, predvsem velikih in potratnih poltovornjakov ter športnih terencev. Prepričanje izhaja iz poznavanja kulture kupcev. General Motorsu so zaradi vladne pomoči hrbet obrnili kupci, ki jih imajo republikanci za "prave Američane". Delnice General Motorsa so se v trgovanju po zaprtju borz podražile za 1,1 odstotka na 41,34 dolarja.

Vlada je podjetje rešila na plečih malih delničarjev, ki so izgubili skoraj vse. Za vsakih 100 delnic starega General Motorsa so vlagatelji po izhodu podjetja iz stečaja dobili eno delnico novega. Ostalih 99 je izpuhtelo. Kljub temu pa ni resnega analitika, neobremenjenega z ideologijo, ki bi si upal trditi, da odločitev ni bila dobra. General Motors je po izhodu iz stečaja 15 četrtletij zapored posloval z dobičkom. Podjetje ima v žepu več kot 26 milijard dolarjev gotovine in načrtuje vrnitev k plačevanju dividend delničarjem. Kar 8,8 milijarde dolarjev je vložilo nazaj v proizvodnjo v ZDA in zaposlilo 3000 novih delavcev. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.