|  Politika

Veber predlog zakona o SDH vrnil vladi

Predsednik državnega zbora

Predsednik državnega zbora
© Borut Krajnc

Predsednik DZ Janko Veber je predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) v ponedeljek vrnil vladi, ker ne vsebuje ocene finančnih posledic za državni proračun in druga javna finančna sredstva. Tako ni možno, da bi poslanci predlog zakona obravnavali že na decembrski redni seji DZ. Predsednik DZ je z dopisom vlado pozval, naj predlog zakona o SDH dopolni najpozneje v 15 dneh, sicer se bo "štelo, da predlog zakona ni bil vložen", je Veber danes pojasnil za STA. Veber sicer težko ocenjuje ali je šlo pri pripravi zakona za malomarnost. "Predstavljam pa si, da ministrstvo za finance pozna finančne posledice zakona in zato upam, da bo to v dopolnjenem predlogu ustrezno predstavljeno," je dejal v izjavi novinarjem v DZ.

Kot so sporočili z ministrstva za finance, bodo oceno finančnih posledic dopolnili v skladu s poslovnikom DZ. "Vsekakor pa ta popravek ne pomeni vsebinskih sprememb ali nepopolnosti samega predloga zakona," so še zapisali.

Kritičen do ministrstva za finance pa je bil v izjavi za medije po seji poslanske skupine SD vodja poslancev druge največje koalicijske stranke Matjaž Han. "Zakone je treba znati vlagati. In če napišeš, da zakon ne bo imel finančnih učinkov na proračun, potem tak zakon ni primeren za obravnavo," je zatrdil. Po njegovih besedah gre za "šlamparijo".

Vlada je predlog zakona o SDH potrdila na seji minuli četrtek. Zakona sicer ni podprl minister za zunanje zadeve in prvak DeSUS Karl Erjavec, vendar je ta s premierko Alenko Bratušek dan zatem vendarle uspel uskladiti zakon s pripombami in zahtevami DeSUS. DeSUS je namreč zahteval samostojnost Kapitalske družbe znotraj SDH. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.