|  Družba

Umrl Jovo Kapa, zloglasni upravnik Golega otoka

»Kapičić je imel takšno moč, da so pred njim trepetali vsi upravniki. Od njega so bile odvisne človeške usode«

Po krajši težki bolezni je v 95. letu v Beogradu umrl zloglasni upravnik taborišča na Golem otoku, general Udbe in jugoslovanski narodni heroj Jovo Kapičić, poročajo danes srbski in hrvaški mediji. Kapičić, znan tudi kot Jovo Kapa, je bil po rodu Črnogorec. Takoj po izbruhu druge svetovne vojne v Jugoslaviji se je pridružil narodnoosvobodilnemu boju. Med drugim je bil politični komisar Prve proletarske brigade, s katero je sodeloval tudi v znamenitem igmanskem maršu in pomagal nositi ranjene tovariše, poroča beograjski B92 na spletni strani.

Za junaštva med vojno je bil odlikovan z redom narodnega heroja in je bil eden zadnjih še živih jugoslovanskih narodnih herojev. V začetku leta 1946 je Kapičić organiziral tudi spektakularno prijetje četniškega vodje Draže Mihailovića, ki so ga nato kot vojnega zločinca usmrtili. Po vojni je bil Kapičić general Udbe in je zasedal visoke položaje v jugoslovanskem notranjem in zunanjem ministrstvu. Kot namestnik takratnega notranjega ministra Aleksandra Rankovića je bil odgovoren tudi za zloglasno kazensko taborišče za politične zapornike na Golem otoku. Taboriščniki se ga spominjajo kot izrazito negativne osebnosti.

"Pristojen je bil za Goli otok in ostala taborišča. Kapičić je imel takšno moč, da so pred njim trepetali vsi upravniki. Od njega so bile odvisne človeške usode. Lahko jih je kaznoval, zamenjal, pa tudi poslal na Goli otok ali ukazal linčanje nekoga, da bi ustrahoval ostale. Lahko ga opišemo kot glavnega zlikovca, izvrševalca Titovih in Rankovićevih zamisli," je po navedbah B92 opisal nekdanji taboriščnik Vlado Dapčević.

V času razpadanja Jugoslavije, v začetku 90. let minulega stoletja, je Kapičić nasprotoval politiki takratnega srbskega voditelja Slobodana Miloševića in podrejeni vlogi Črne gore v odnosu do Srbije, poroča hrvaški spletni portal Index.hr. Decembra 2011 so ga na ulici v Beogradu napadli neznanci in ga lažje poškodovali. (STA, mm)