|  Svet

Nobelova nagrada za mir Organizaciji za prepoved kemičnega orožja

OPCW, uničevalka kemičnega orožja in Nobelova nagrajenka za mir

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki je danes uradno prevzela Nobelovo nagrado za mir, je odgovorna za izvajanje konvencije Združenih narodov o prepovedi kemičnega orožja, ki je bila podpisana leta 1993. OPCW je bila sicer oblikovana leta 1997, sedež pa ima v nizozemskem Haagu. H konvenciji je doslej pristopilo 190 držav, med njimi ni Izraela, Angole, Egipta, Mjanmara, Južnega Sudana in Severne Koreje.

OPCW je neodvisna organizacija, ki tesno sodeluje z ZN. Njena naloga je preverjanje zalog kemičnega orožja in kapacitet za njegovo proizvodnjo v državah pogodbenicah ter nadzor nad njihovim uničenjem. Organizacija tudi ponuja tehnično pomoč državam pri uničenju tega orožja.

V primeru suma uporabe kemičnega orožja lahko OPCW pošlje svoje inšpektorje na teren, da preverijo, ali so bile kemikalije res uporabljene le v civilne namene. Od leta 1997 so tako opravili več kot 5000 inšpekcij v 86 državah in pri tem uničili dobrih 58.000 ton s strani držav prijavljenega arzenala, kar predstavlja več kot 80 odstotkov vseh znanih zalog.

Sekretariat OPCW v Haagu ima okoli 490 uslužbencev, od tega kakih 200 inšpektorjev. Od leta 2010 ga vodi turški diplomat Ahmet Üzümcü. Najvišji organ je generalna skupščina, na kateri se enkrat letno zberejo vse države pogodbenice. Vodstveni organ je izvršilni odbor z 41 člani, ki se sestanejo najmanj štirikrat letno. Stalni predstavnik Slovenije pri OPCW je Leon Marc, slovenski veleposlanik na Nizozemskem.

OPCW je letos prišla v središče mednarodne pozornosti zaradi svoje težavne misije v Siriji, kjer naj bi do sredine prihodnjega leta uničila celoten kemični arzenal države. Za svoje napore pri uničevanju orožja in preprečitvi eskalacije sirskega konflikta je letos prejela Nobelovo nagrado za mir. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.