|  Politika

Hišna preiskava pri ministru Jakiču

Romanu jakiču so kriminalisti preiskali dom

Romanu Jakiču so kriminalisti preiskali dom
© Borut Krajnc

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je na območju ljubljanske policijske uprave danes izvajal več hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze kaznivih dejanj na škodo ljubljanske gospodarske družbe pri sklenitvi pogodb glede najema prostorov v Stožicah. Pridržani sta bili dve osebi, med preiskovanimi pa je tudi obrambni minister Roman Jakič. NPU je v okviru predkazenskega postopka na podlagi odredb sodišča izvedel sedem hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb.

Aktivnosti so bile usmerjene v iskanje dokazov za utemeljitev suma zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti in preslepitve pri pridobitvi posojila, je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal direktor NPU Branko Majhenič. Kar se tiče suma zlorabe položaja, je preiskava usmerjena zoper odgovorno osebo javnega podjetja iz Ljubljane, ki se ukvarja z energetiko, ki je leta 2010 podpisal pogodbo o najemu prostorov hladilnice v športnem parku Stožice, kasneje pa še aneks, skupaj v vrednosti skoraj tri milijone evrov.

S tem je, kot je dejal Majhenič, gospodarski družbi pridobil protipravno premoženjsko korist. "Pri tem je vedel, da sklenitev teh pogodb ni potrebna, saj je bilo predhodno dogovorjeno, da bo javno podjetje te prostore dobilo brezplačno v uporabo," je poudaril direktor NPU. Prostor v trenutku sklenitve pogodbe še ni bil urejen, prav tako pa od zasebnega partnerja iz Ljubljane in Mestne občine Ljubljana še ni imel zagotovila, da bo ta prostor prišel v last zasebnega partnerja.

V zvezi s preslepitvijo pri pridobitvi ugodnosti pa je osumljenih več oseb. Osumljeni osebi iz družb sta, kot ugotavljajo kriminalisti, pogodbo o najemu posojila z banko sklenili, čeprav sta vedeli, da družba ne izpolnjuje vseh pogojev. "Kljub temu so predstavnikom bank predložili lažni dogovor o upravljanju in najemu parkirnih mest, čeprav so vedeli, da je dogovor namenjen le za izpolnitev pogojev črpanja posojila. Pri tem so jim pomagale tri osebe," je pojasnil Majhenič.

Podlaga za današnje aktivnosti so izsledki, do katerih so kriminalisti prišli na podlagi ugotovitev iz lanskega septembra, ko so preiskovalci NPU opravili več hišnih preiskav. Preiskava je danes potekala tudi pri Jakiču, vendar v njegovi odsotnosti, saj je imelo letalo slovenske delegacije okvaro in se je iz Moskve vrnilo z enodnevno zamudo. Po neuradnih informacijah so v zadevo vpleteni Mestna občina Ljubljana, podjetje Javno podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice, Zavod Tivoli ter podjetje Grep. Grep oziroma Uroš Ogrin naj bi nagovorila občino, Zavod Tivoli in Javno podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice, da so z njimi sklenili pogodbo za najem parkirišč in poslovnih prostorov Stožice, letna najemnina pa je znašala 1,8 milijona evrov.

Po sklenitvi te pogodbe je Grep lahko prejel posojilo od NLB v višini 115 milijonov evrov oziroma njen prvi del, 50 milijonov evrov, saj je bila garancija za vračilo posojila prav pogodba, vredna 1,8 milijona evrov. Posojilo naj bi Grep dobil pri NLB. Med pridržanimi naj bi bili po poročanju medijev odgovorni osebi Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, nekdanji direktor Samo Lozej in sedanja direktorica Mateja Duhovnik, ki je prej vodila Dars, vendar so v družbi zagotovili, da Duhovnikova ni pridržana. Lozej je okrog 12.30 zapustil prostore NPU, njegov odvetnik Gorazd Fišer pa je dejal, da je preiskava potekala korektno. Po poročanju Financ pa naj bi bil pridržan direktor Energetike Ljubljana Hrvoje Drašković.

Preiskave glede Stožic v Mestni občini Ljubljana in pri županu tečejo dolgo časa, sumi ostajajo nepotrjeni, posledično pa je ogroženo zaupanje, je preiskave komentiral namestnik predsednika KPK v odstopu Rok Praprotnik. Želi si, da ti postopki vedno potekali zakonito, ampak čim hitreje, da je čim manj prostora za špekulacije. Minister za zunanje zadeve in prvak DeSUS Karl Erjavec je izrazil pričakovanje, da bodo organi pregona korektno opravili svoje delo in da bo minister Roman Jakič ministrskim kolegom pojasnil, za kaj gre pri vsej zadevi.

Prvak SD Igor Lukšič pa je dejal, da je najbolj zaskrbljujoče v državi to, da je stopnja nezaupanja tako zelo velika. "To je najhuje, kar se nam je lahko zgodilo. Vlada je ravnokar dobila zaupnico. Na ravni, ko se preiskuje posamezne ministre, pa so posamezni ministri pred odstopom ali pa so odstopili... Tu imamo velik problem," je poudaril Lukšič.

Za zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu kazenskega zakonika je zagrožena kazen zapora do osem let, za kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti po 230. členu kazenskega zakonika pa katerega do tri leta zapora.

Obrambni minister Roman Jakič pravi, da je bila današnja hišna preiskava na njegovem domu opravljena na podlagi njegovega privoljenja. »Današnja preiskava NPU pri meni doma se je nanašala na obdobje mojega vodenja Javnega zavoda Šport Ljubljana, ki se je končalo pred dvema letoma. Pri preiskavi niso bila najdena nobena za mene obrmenjujoča gradiva. Preiskava je bila kljub moji odsotnosti opravljena na podlagi mojega privoljenja. V tem smislu sem tudi v naprej pripravljen v polni meri sodelovati s preiskovalnimi institucijami. Prepričan sem namreč v zakonitost in transparentnost svojega ravnanja v prejšnji službi. Pogodba katere podpis se mi očita ni bila, zaradi odložnih pogojev, ki jih nedvoumno vsebuje in niso bili nikoli izpolnjeni, realizirana. Tako ni povzročila nikakršnih finančnih posledic niti Mestni občini Ljubljana, niti Zavodu šport Ljubljana, niti davkoplačevalcem, ter se v tem smislu z njo nihče ni mogel okoristiti. Prepričan sem, da bodo v toku preiskave ta dejstva obveljala,« je v izjavi za javnost zapisal minister Jakič. Kot so povedali na NPU, bo Jakič zaslišan v prihodnjih dneh. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.